Orešković: Stranka Centar i ja nemamo zajedničku budućnost

31.08.2023.

Zadnja izmjena 19:43

Autor: Ivana Šilović/Ruža Ištuk/R.S./HRT/Hina

Saborska zastupnica Dalija Orešković napušta stranku Centar.  Rekla je da ona i stranka Centar, čija je članica Predsjedništva i politička tajnica, nemaju zajedničku budućnost.


- Stranka Centar i ja nemamo zajedničku budućnost, dugoročno nismo na istoj valnoj duljini, a formalnu odluku prepuštam stranci Centru da nađe način da to razriješi kako joj najviše odgovara, izjavila je Orešković za Hinu.

Dugoročno ne vidim da ćemo graditi nekakvu zajedničku političku platformu ili priču, dodala je zastupnica ne želeći ulaziti u razloge razilaženja.

O djelovanju unutar Hrvatskog saboru u kojem zajedno s Marijanom Puljak (Centar ) i Ankom Mrak Taritaš (GLAS) čini Klub zastupnica GLAS-a i Centra, Orešković kaže kako nema razloga da ne nastave funkcionirati i dalje.

- To nema nikakve veze s tim hoću li ja i dalje biti na listama Centra na sljedećim parlamentarnim izborima, rekla je Orešković i istaknula da svatko treba zastupati svoje politike i programe.

"Idiličan politički razvod"


- O Centru nemam namjeru niti razloga ružno govoriti, oni će dalje ići svojim putem, rekla je Orešković.

 Marijana Puljak poručila je da joj stranka zahvaljuje na dosadašnjem radu i želi svu sreću u nastavku karijere.

- Postoje neka razmimoilaženja kao što je u svakoj organizaciji , a onda je na svakom članu da odluči je li to prepreka za suradnju, rekla je Marijana Puljak.

Stranka Centra nastala je krajem 2020. spajanjem stranke Pametno, koja se preimenovala u Centar, sa Strankom s imenom i prezimenom koju je osnovala Orešković.

Orešković je mandat u Hrvatskom saboru dobila sa Strankom s imenom i prezimenom čija je i dalje članica i na temelju koje prima iz državnog proračuna naknadu za politički rad, stoji na stranicama Hrvatskog sabora.

Naknada iznosi nešto manje od 59 tisuća eura godišnje a proračunski novac dodjeljuje se prema financijskom stanju u trenutku konstituiranja Sabora.

Đerek: Bit će još odlazaka


 Ovo nije prvi odlazak suradnika od stranke Centar. Maja Đerek, bivša pročelnica za gradsku imovinu u Gradu Splitu, ne štedi predsjednika stranke Ivicu Puljka.

- Nikada nisam bila član bilo koje stranke, ali mi je sasvim razumljivo da nakon ovog Puljkovog razotkrivanja pojedinci više ne žele biti dio licemjerne priče koja za cilj ima isključivo osobni probitak, a ne javni interes i obračun s HDZ-ovom malverzacijom. Bit će toga očito još, poručuje.

Marijana Puljak kaže – ljudi odlaze, ali i dolaze. 

- Bilo je priča da će se stranka raspasti, ali mi i dalje upravljamo Splitom, i to dobro i stranka će nastaviti tim putem, ističe.

Dalija Orešković svoj put nastavlja u Saboru. U stranci Centar kažu kako krize nema, u velikim su priprema za iduću izbornu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!