Organizatori folk-koncerta najavili tužbu protiv pulskog gradonačelnika

23.02.2023.

16:34

Autor: M.M./Hina/HRT

Gradonačelnik Pule zabranio koncert turbo folk glazbe

Gradonačelnik Pule zabranio koncert turbo folk glazbe

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Promocija Hiljadarka, koja je 25. ožujka namjeravala organizirati koncert u pulskom Domu sportova na kojem su trebali nastupiti glazbenici narodne, folk i turbofolk-glazbe, podnijet će tužbu protiv gradonačelnika Filipa Zoričića jer nije odobrio korištenje gradskog prostora za taj koncert.

Na tom koncertu trebali su nastupiti Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, a organizatori su u priopćenju za javnost prozvali pulskoga gradonačelnika da je u komunikaciji s njima bio nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi.

Gradonačelnik Zoričić rekao je u izjavi za novinare da to nije glazba za javni prostor grada Pule i da on ne ulazi u privatne prostore.

- To nije primjereno za ovaj grad, iza toga stojim i neću od toga odustati. To je razlog otkazivanja jer Pula pripada drugom identitetu kad govorimo o Europi, Mediteranu, Zapadu. Jednostavno, turbofolk-glazba ne može biti u javnom prostoru Pule. Iza toga stojim i gotovo, poručio je gradonačelnik Zoričić u izjavi za novinare. Dodao je kako je Pula europski "hotspot" za koncerte.

- Ove godine ljeto u Areni donosi izvođače najvišega svjetskog ranga, od Robbieja Williamsa i Imagine Dragonsa do Erosa Ramazzottija i Florence and the Machine. Koliko to znači za Pulu kao destinaciju, suvišno je reći. Smatram da imamo pravo biti selektivni kada odlučujemo koji će izvođači nastupati u gradskim prostorima, zaključio je Zoričić.

Zoričić najavljuje tužbu


Na pitanje je li istina to što su organizatori koncerta izjavili da je u komunikaciji s njima bio prilično nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi, Zoričić je odgovorio kako on nikad tako ne komunicira niti je tako odgojen.


- Ako su to napisali u priopćenju, to je za ozbiljnu tužbu. To je neukusno. Ja imam sve poruke sačuvane s organizatorima, nikad tako nisam ni s kim komunicirao, poručio je Zoričić.


SDP: Postoji li kakva odluka gradonačelnika o zabrani izvođenja pojedine glazbe?


Ističući kako se "o ukusima ne raspravlja, a zabrana otvara druga pitanja", o zabranjenom koncertu u pulskome Domu sportova oglasio se i pulski SDP, ocjenjujući kako u tom slučaju ne može biti za zabranu.


- Danas se s jednom zabranom možete poistovjetiti jer vam odgovara, ali već sutra možete baš vi biti pogođeni nekom drugom zabranom koja obuhvaća vama omiljenog glazbenog izvođača, ističu u SDP-u i dodaju kako ih zanima "postoji li kakva odluka gradonačelnika o zabrani izvođenja pojedine glazbe i održavanju glazbenih manifestacija s kojom oni nisu upoznati".


Također ističu kako "zabrana koja je izrečena u kontekstu javnih prostora otvara pitanje hoće li onda komunalni redari kažnjavati ljude na ulici ako puštaju nepoželjnu vrstu glazbe.


Miletić: Apsolutno nedopustivo bilo kakvo vrijeđanje na nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi


Istarski župan Boris Miletić istaknuo je u izjavi za javnost kako - ako su istinite informacije organizatora, a ne ulazeći ni u čiji glazbeni ukus i preferencije - drži apsolutno nedopustivim bilo kakvo vrijeđanje na nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.


- Ponavljam, ako je navedeno istinito, najoštrije osuđujem takvu retoriku, koja je tolerantnoj Puli i Istri nepoznata i nesvojstvena. Naša je regija upravo poznata po svojoj otvorenosti i multikulturalnosti i takva će uvijek biti, zaključio je Miletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!