Nereprezentativni sindikati državnih službenika nezadovoljni dodatkom TKU-a

18.05.2023.

Zadnja izmjena 12:18

Autor: T.V./HRT

Osam sindikata iz državnih službi nezadovoljno dodatkom TKU-a

Osam sindikata iz državnih službi nezadovoljno dodatkom TKU-a

Foto: HTV / HRT

Nereprezentativni sindikati državnih službenika i namještenika u četvrtak su, uoči potpisivanja dodatka Kolektivnom ugovoru, upozorili na diskriminaciju kojom se samo članovima reprezentativnih sindikata omogućuju veća materijalna prava u odnosu na sve druge zaposlenike.

U ime osam sindikata iz državne službe koji nisu reprezentativni, Rino Štorić na konferenciji za medije istaknuo je da Vlada, novim Zakonom o radu čije su odredbe članka 192. poslali na procjenu Ustavnom sudu, pokušava uništiti nereprezentativne sindikate. Ta diskriminacija, tvrdi, ozakonit će se sutrašnjim potpisivanjem dodatka Kolektivnom ugovoru državnim službenicima i namještenicima.

Nereprezentativnim sindikatima sporne su odredbe članka 192. ZOR-a prema kojima je omogućeno da se u Kolektivnom pregovaranju, članovima sindikata koji u pregovaranju sudjeluju, ugovore veća materijalna prava, što u praksi znači veća primanja od regresa, božićnica, uskrsnica.

- U državnim i javnim službama, nereprezentativni sindikati okupljaju oko jedne trećine ukupnog broja zaposlenika. Vlada je praktički uništila, ugasila nereprezentativne sindikate, rekao je Štorić na Markovom trgu. Upozorio je da će ove odredbe, nužno dovesti do prelaženja članstva u reprezentativne sindikate.

Sutrašnje potpisivanje dogodit će se unatoč molbama tih sindikata upućenih predsjedniku Vlade, ali i podignutoj ustavnoj tužbi, u kojoj su dva sindikata zatražila ocjenu ustavnosti tih odredbi zakona.

- Prijedlog za ocjenu ustavnosti spornih izmjena ZOR-a koji su po našem stanovištu apsolutno diskriminatorni, podnijeli smo u ožujku i očekujemo žurnu reakciju Ustavnog suda, istaknuo je odvjetnik Ivan Gržić. Upozorio je da su sporne odredbe, u suprotnosti s međunarodnim konvencijama, praksom Europskog suda za ljudska prava i Ustavom, a povrh svega, i u suprotnosti sa samim ZOR-om koji zabranjuje diskriminaciju radnika zbog članstva u pojedinim sindikatima.

Štorić: Novim ZOR-om, Vlada otišla korak dalje u uništavanju nereprezentativnih sindikata


Štorić se medijima obratio u ime Carinskog sindikata Hrvatske, Sindikata porezne uprave Hrvatske, Sindikata policijskih službenika, Sindikata djelatnika u vojsci i državnih službama, Sindikata pravosudne policije Hrvatske, Sindikata MUP-a i Sindikata kriminalističke policije.

Ustvrdio je da je Vlada 2019. pristala na donošenje kolektivnog ugovora kojim je zabranjen rad i djelovanje nereprezentativnih sindikata, a sada su, novim ZOR-om, otišli korak dalje u uništavanju nereprezentativnih.

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Viktor Gotovac upozorio je da sada sve stoji na Ustavnom sudu.

Sve je na ustavnom sudu, da se vidi hoće li zabraniti diskriminaciju prihvaćajući podnesene prijedloge za preispitivanje ustavnosti odredbe zakona, rekao je dodavši da taj sud zapravo ima i ovlasti obustaviti primjenu ZOR-a u tom dijelu do donošenja svoje odluke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!