Postignut dogovor Vlade i sindikata o povećanju regresa

05.05.2023.

Zadnja izmjena 14:12

Autor: V.K./HRT/Hina

Postignut dogovor Vlade i sindikata o povećanju regresa

Postignut dogovor Vlade i sindikata o povećanju regresa

Foto: HTV / HRT

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih i državnih službi dogovorili su u petak povećanje regresa na 250 eura za nečlanove sindikata i 300 eura za članove, a razgovori o isplati božićnice nastavit će se u rujnu, kada će se pregovarati i o visini uskrsnice i osnovici za plaće. Sindikati te odluke moraju usuglasiti sa svojim članovima kako bi se dodatak ugovora mogao potpisati sljedeći tjedan.

Domagoj Rebić iz Sindikata djelatnika u kulturi izjavio je nakon sastanka da će se u vezi s osnovicom za obračun plaće u idućoj godini ustrojiti uža radna skupina, koja će razmotriti argumente sindikalne i Vladine strane, te izrazio uvjerenje da će se otvoriti prostor za korekciju osnovice i prije rujna.

Napomenuo je da neki sindikati javnih službi moraju s takvim prijedlogom ići pred svoja tijela tako da će konačna odluka o potpisivanju dodatka kolektivnom ugovoru biti donesena ovisno o  izjašnjavanju tih tijela.

Istovjetan dogovor postignuli su i predstavnici državnih službi, potvrdili su predsjednici Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar.

- O osnovici za obračun plaće će se razgovarati u trećem tjednu rujna, nakon turističke sezone, kaže Lončar.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić ocijenio je da su stigli na korak do postizanja sporazuma.

U trenucima kada nešto više od 235.000 javnih i državnih službenika prima plaće za travanj s uvećanom osnovicom za dva posto, postigli smo dogovor da će pravo na regres biti dodatno povećano, i to 250 eura za nečlanove sindikata i 300 eura za članove reprezentativnih sindikata.

Slijede nam razgovori s partnerima, reprezentativnim sindikatima na jesen o ugovaranju boljeg postotka osnovice. Predložili smo da uskrsnica bude također predmet jesenskih razgovora kako bi, nakon utvrđenja iznosa, mogla biti isplaćena u ožujku 2024., objasnio je ministar.

Dodao je kako se na to treba nadovezati reforma sustava plaća, koju su najavili premijer i ministar financija, a odnosit će se na svih 1.621.000 osiguranika.

Upitan koliko će se ukupno izdvojiti za regres, Piletić je rekao da su u 2023. nakon uvećanja nešto većeg od devet milijuna eura predvidjeli iznos od 63 milijuna eura za zaposlene u državnim i javnim službama.

Očekujemo da će sve učinjeno biti kvalitetan uvod u pregovore na jesen, dodao je napomenuvši kako je putem Zakona o plaćama najavljeno povećanje koeficijenata, a svaki korak i dogovor moraju rezultirati većim plaćama u državnim i javnim službama.

Šprem: Zahtjevi sindikalne strane nisu ultimatum


Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je u petak kako zahtjevi sindikalne strane nisu ultimatum, nego realna i objektivna očekivanja 11 sindikata javnih službi s obzirom na situaciju i ono što je zaposlenicima u sustavu javnih službi bitno.

Šprem je to izjavila novinarima u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, uoči nastavka trećeg kruga pregovora predstavnika Vlade i sindikata o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

- Na današnjem sastanku očekujemo da Vlada prihvati zahtjeve sindikalne strane kako bismo mogli kvalitetno nastaviti pregovore, istaknula je.

- Kao socijalni partneri, a primarni zahtjev je bio razlikovanje člana i nečlana sukladno Zakonu o radu (ZOR) i Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU), u obvezi smo usklađivanja TKU sa svim ostalim izmjenama samog ZOR-a. Što se tiče razgovora o osnovici plaće, utjecaju inflacije, položaju zaposlenika, kao socijalni partneri imamo itekako pravo u svakom trenutku s Vladom razgovarati o trenutnoj situaciji i očekivanjima, dodala je Šprem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!