14:33 / 20.11.2020.

Autor: Radio Osijek/HRT

Osijek: Stroge mjere do Božića

Foto: Dusko Jaramaz/HRT

Foto: Dusko Jaramaz/HRT

Foto: - / HRT

Nema okupljanja, kulturne priredbe mogu imati samo 50 ljudi, a na misama svakome treba osigurati minimalno 4 m².
Zbog pogoršane epidemiološke situacije za područje Osječko-baranjske županije uvode se nove, oštrije mjere i preporuke. U mjesnim domovima nema okupljanja, kulturne priredbe sa samo 50 ljudi, na misama i ostalim prostorima svakom treba osigurati minimalno 4 m². 

➡️ Uvode se strože mjere, provođenje kontrolira i policija
➡️ Varaždinska županija gotovo u 'lockdownu'
➡️ Sve o koronavirusu    

Donosi se tako preporuka da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama može biti prisutno najviše 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na vjerskim obredima u zatvorenim prostorima broj prisutnih osoba ograničava se s obzirom na veličinu prostora tako da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 četvorna metra neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a.

Treća preporuka je da jedinice lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svom vlasništvu za sve vrste okupljanja.

Četvrtu preporuku Stožer nije prihvatio. Ta se preporuka odnosi na to da se organizacija nastave u osnovnim i srednjim školama provede tako da se za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda nastava održava u školskim ustanovama (model A), za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda da se nastava održava dva tjedna u školskim ustanovama, a dva tjedna na daljinu (model B), a da se za učenike srednjih škola nastava održava isključivo na daljinu (model C) izuzev praktične nastave koja će se održavati u školskim ustanovama.

"KBC se približava gornjoj granici mogućnosti"

Voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Tomislav Dijanić potvrdio je kako Zavod već provodi antigenske testove, koji će se od ponedjeljka moći obavljati i po uputnici obiteljskih liječnika te na vlastiti zahtjev uz plaćanje. Bitno je da osobe koje se testiraju imaju simptome unutar početnih pet dana jer nakon toga test nije tako pouzdan.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek Krunoslav Šego dodao je kako KBC provodi antigenske testove u svom radu te da su se pokazali osobito korisnima u trijaži. Istaknuo je kako je osobina tih testova da su pozitivni nalazi gotovo sigurno točni, a negativni se provjeravaju PCR-testom jer je među njima dosta lažno negativnih.

- Stanje u KBC-u svakodnevno se pogoršava, sve je više hospitaliziranih bolesnika i bolesnika s teškom kliničkom slikom, kao i preminulih. Jučer je preminulo osam osoba od kojih su šest s područja OBŽ, a danas sedam (pet iz OBŽ). Situacija je sve ozbiljnija i bez bolnice u Našicama KBC ne bi mogao sam zbrinuti sve bolesnike, pa je odluka o otvaranju OŽB Našice kao sekundarne COVID-bolnice bila pravovremena. KBC Osijek se približava svom maksimumu u radu i ako se nastavi sadašnja tendencija, osobno ne vidim način da se izbjegne angažiranje dvorane Gradski vrt, rekao je dr. Šego

Preminulo 6 osoba, 166 novih slučajeva

U posljednja 24 sata s područja Osječko-baranjske županije preminulo je šest osoba zaraženih koronavirusom. U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata na koronavirus je testirano ukupno 360 uzoraka, s time da se od tog broja na područje Osječko-baranjske županije odnosi 336 uzoraka od kojih je 166 bilo pozitivno, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

Novozaraženi imaju prebivalište na području gradova Osijek (101), Đakovo (12), Valpovo (11), Belišće (9) i Beli Manastir (4) i Donji Miholjac (2) te općina Koška (4), po dvije novopozitivne osobe su s područja općina Antunovac, Bilje, Bizovac, Petrijevci, Punitovci i Satnica Đakovačka, a po jedna s područja općina Čepin, Draž, Đurđenovac, Erdut, Jagodnjak, Petlovac, Podgorač, Semeljci, Šodolovci, Viškovci i Vladislavci.

Na bolničkom se liječenju nalazi 221 osoba oboljela od COVID-19, i to 178 osoba u KBC-u Osijek (od kojih su 31 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 43 pacijenata s tim oboljenjem. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je pet muških osoba (iz Đakova rođen 1940. godine, iz Dragotina rođen 1940. godine, iz Osijeka rođen 1947. godine, iz Đakova rođen 1932. godine i iz Donjeg Miholjca rođen 1943. godine) te žena iz Podravske Moslavine rođena 1939. godine. Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 1.859 osoba.
Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!