U Osijeku tečaj hrvatskog jezika za raseljene Ukrajince

30.03.2022.

08:20

Autor: Marina Gantar/Rat u Ukrajini/IMS/I.Z./HRT

U Osijeku je počeo tečaj hrvatskog jezika

U Osijeku je počeo tečaj hrvatskog jezika

Foto: "Rat u Ukrajini" / HRT

U Hrvatskoj je malo manje od jedanaest tisuća izbjeglica iz Ukrajine. Kako bi se integrirali u društvo, jedan od uvjeta je znanje jezika. U Osijeku je počeo tečaj hrvatskog jezika za osobe koje su raseljene iz Ukrajine, a zanimanje je iznimno veliko. 

Na tečaju hrvatskoga jezika u Osijeku zatekli smo Vasilinu. Nedavno je došla iz Krivoga Riha, ukrajinskoga grada u Dnjipropetrovskoj oblasti. Kaže, ostali su oni koji brane grad.

- To je rat, poručila je izbjeglica iz Ukrajine Vasilina.

Žene i djeca izbjegli zbog rata sretni su što su u Hrvatskoj primljeni raširenih ruku, naglašava Vasilina. U improviziranoj učionici sve je više zainteresiranih za učenje.

- Ugodno je učiti hrvatski jezik, jer ja vas najčešće razumijem. Hrvatska i ukrajinska riječ su slične pa nije toliko teško, dodala je.

Najprije se uče lakše riječi koje se najčešće upotrebljavaju u svakodnevici.

- Izazovno je jer ih trebamo pripremiti za svakodnevni život s kojim se čim prije trebaju uhvatiti u korak, naglasila je prof. hrvatskoga jezika i povijesti, voditeljica tečaja Jelena Červenjak Kmoniček

Kako bi se djeca što prije uključila u škole, studenti na fakultete, a odrasli u potragu za poslom, sinergijom državne, županijske i gradske vlasti osiguran je prostor i počeli su učiti jezik.

- Proaktivno smo pristupili ovoj krizi, ne samo da osiguramo hranu i osnovno potrebno za ljudski život, nego smo išli s time, poučeni iskustvima iz Domovinskog rata, da im se osigura što brža integracija u normalan život, istaknuo je pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec.

Ako bude potrebno, kapaciteti će se širiti.

- Jesmo prvi, no, siguran sam da nećemo biti i jedini, jer i na ostalim područjima Republike Hrvatske sasvim sigurno postoji potreba za ovakvim vidom učenja jezika. Trenutno 45 osoba pohađa tečaj i iznimno smo zadovoljni, odaziv je veliki, rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Na tečaju je sve više zainteresiranih pa će se nastava provoditi i prije i poslije podneva, više dana u tjednu, i to u nekoliko učionica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!