Osijek: Zbog vrućina 20-30% više poziva upućeno Hitnoj pomoći

24.06.2021.

14:39

Autor: HRT/Hina/D.D.

Broj poziva hitnoj pomoći povećan za 20-30%

Broj poziva hitnoj pomoći povećan za 20-30%

Foto: Ilustracija / Shutterstock

S obzirom na ekstremno visoke temperature posljednjih dana, broj poziva građana Zavodu za hitnu medicinu (ZZHM) Osječko-baranjske županije povećao se 20-30 posto, pa je tako porastao i broj intervencija, doznaje se u tome zavodu.

Što se tiče intervencija, djelatnici Hitne pomoći imaju standardne intervencije kod kroničnih bolesnika kojima oscilira krvni tlak ili osoba kojima je potrebna dodatna terapija, izjavila je Hini voditeljica Medicinske službe županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Sunčica Prašnički.

Imali smo slučajeva kolapsa na javnim mjestima, ali radilo se samo o situacijama kratkotrajnog gubitka svijesti te nešto slučajeva moždanih i srčanih udara, ali se, unatoč ovim vremenskim prilikama, za sada ne radi o drastičnom povećanju, istaknula je dr. Prašnički.

U osječko-baranjskom ZZHM-u preporučuju kroničnim bolesnicima da redovito uzimaju svoju terapiju, da budu odjeveni primjereno vremenskim uvjetima, u unutarnjim i vanjskim prostorima, te da izbjegavaju izlazak na otvoreno od 10 do 17 sati.

Građanima se preporučuje da razlika između vanjske i unutarnje temperature u kući ne bude veća od pet do sedam stupnjeva.

Također se preporučuje konzumiranje laganije hrane, uzimanje mnogo tekućine, posebice vode i mineralne vode, ali uz izbjegavanje alkohola i gaziranih sokova, ističu u osječko-baranjskom Zavodu za hitnu medicinu.

Prema podatcima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u 13 sati u Osijeku je izmjerena temperatura od 35,6 stupnjeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!