08:01 / 24.06.2021.

Autor: HRT

Vrhunac toplinskog vala

Vrhunac toplinskog vala

Vrhunac toplinskog vala

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell/Shutterstock

Vrhunac toplinskog vala očekuje se danas, a veće popuštanje vrućina moglo bi biti tijekom vikenda. Najviša dnevna temperatura bit će između 35 i 38 stupnjeva, navode prognostičari. Već u 8 sati u Splitu i Komiži bilo je 30 °C.  

DHMZ objavio upozorenje


Državni hidrometeorološki zavod izdao je u četvrtak crveno i narančasto upozorenje za veći dio Hrvatske zbog ekstremno visokih temperatura koje se očekuju, uz savjete građanima kako se zaštititi i spriječiti eventualne zdravstvene probleme. U cijeloj Hrvatskoj danas je iznimno vruće i dnevna je temperatura svugdje iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a crveno upozorenje izdano je za područje Splita i Osijeka u kojem se očekuju temperature između 36 i 38 Celzijevih stupnjeva.


Opasnost za život i zdravlje


Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Visoke temperature najnegativnije djeluju na dišni sustav kroničnih bolesnika (koji boluju od KOPB-a i astme) i djecu te je u tim situacijama otežano disanje i dolazi do bronhospazama i nadražujućeg kašlja.

Na vrućini se krvne žile šire, čime se snizuje tlak, mijenja se i zgrušavanje krvi pa zbog česte dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge natiču jer tekućina zaostaje u donjim dijelovima tijela. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom, odnosno preventivnim djelovanjem.


Rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine


Stoga je kod velikih vrućina potrebno rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine jer zbog pojačanog znojenja može doći do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Boravak na izravnom suncu treba izbjegavati u razdoblju od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih pola sata.


Nositi laganu odjeću i zaštititi se od sunca


Preporuka je i nošenje lagane svijetle odjeće od prirodnih materijala te zaštita glave od izravnog sunca, redovito korištenje sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a kod novorođenčadi i male djece treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću. Djecu, kao i kućne ljubimce, ne smije se ostavljati bez nadzora u parkiranim vozilima.

Prostor u kojem se živi treba rashladiti koristeći hladniji noćni zrak, a danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one okrenute prema suncu. Preporuka je i isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu. Izlazak na otvoreno treba izbjegavati u najtoplijem dijelu dana, kao i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, obično u ranim jutarnjim satima.


Što kažu meteorolozi?


- Dijelovi zemlje još će u petak imati barem umjerenu opasnost od toplinskog vala, koji može djelovati na zdravlje. Veće popuštanje vrućina očekuje se tijekom vikenda. To se posebno odnosi na unutrašnjost. No treba naglasiti da će i u dane vikenda i dalje u većini krajeva biti vruće, posebno se to odnosi na Jadran i unutrašnjost Dalmacije. Ipak, temperatura zraka bit će, mogli bismo reći, 3 - 4, ponegdje u kopnenim predjelima i 5 stupnjeva niža od vrijednosti zabilježenih u srijedu i četvrtak, kazala je meteorologinja Tanja Renko.  


Dragoslav Dragojlović, meteorolog DHMZ-a, kazao je da će sutra i za vrijeme vikenda doći do manjeg osvježenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!