Osmijeh kao zahvala

21:33 / 09.06.2022.

Autor: Andrea Ćakić/M.M./Puls/HRT

Osmijeh kao zahvala

Osmijeh kao zahvala

Foto: Puls / HRT

Ukrajinka Natalija došla je u Hrvatsku u ne baš sretno doba, u vrijeme Domovinskog rata. A onda je rat pogodio i njezinu domovinu. Sada svakodnevno pomaže svojim sunarodnjacima da se snađu u našoj zemlji za koju je većina njih vjerovala da im je samo privremeno utočište. A prošao je već treći mjesec.

- Volontiranje je nešto, što mene u ovoj situaciji spašava i jedino što mogu raditi da bi pomogla svojoj domovini, rekla je Natalija Lumezi.

Natalija u motelu Plitvice volontira kao prevoditelj za Crveni križ Zagreb. Kaže kako ljudi iz Ukrajine dolaze iz različitih situacija koje su uglavnom grozne.

- Kad sam ih pitala kakav im je bio prvi dojam u Zagrebu, rekli su da su vidjeli zelenilo i kućice oslikane mačkama, te su pomislili - ako se u ovoj zemlji tako dobro odnose prema životinjama, onda su prema ljudima još bolji, kaže Natalija, ističući kako je teško zamisliti osjećaj žene koja se iz pakla probudi u sigurnosti i miru. 

- Stalno ću zahvaljivati Hrvatima, susjedima, prijateljicama, znanim i neznanim koji su uspjeli učiniti jedan trenutak tih žena i djece podnošljivim, ponekad i sretnim. Htjeli bi da vidite taj osmjeh, da shvatite da je upućen vama i da ste vi zaslužni za njega, poručila je Natalija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!