Osnaživanje radnog potencijala žena

14.09.2022.

12:21

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Ugovori za zapošljavanje žena u okviru programa "Zaželi"

Ugovori za zapošljavanje žena u okviru programa "Zaželi"

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U sklopu projekta "Zaželi - program zapošljavanja žena faza 3" uručena su 52 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti od 55 milijuna kuna, čime će se omogućiti zapošljavanje 1122 žene koje će skrbiti za više od 6700 starijih i nemoćnih osoba.   


Program se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda a ministar rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike i obitelji Marin Piletić rekao je kako je Vlada u jesenskom paketu osigurala dodatnih 245 milijuna kuna kako bi se obuhvatili svi prijavitelji za sredstva.

- Time je Vlada omogućila da se na području cijele Hrvatske dodatno zaposli 5000 dugotrajno nezapošljivih žena i omogući pomoć u kući za starije i nemoćne, za njih nešto manje od 30.000. Želimo biti spremni kada Europska komisija usvoji naš operativni program i krene s primjenom ESF-a plus te da intenzitet i trajanje projekta Zaželi bude dulji, dodao je Piletić.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga istaknula je kako će se s danas dodijeljenim ugovorima omogućiti zapošljavanje 1122 žene koje će skrbiti za više od 6700 starijih i nemoćnih osoba. U sklopu treće faze projekta za zapošljavanje žena usmjerit će se 330 milijuna kuna, dok je kroz prve dvije faze uloženo 1,8 milijardi kuna.

- Sveukupno s trećom fazom bit će uloženo više od 2,2 milijarde kuna, a zaposleno više od 14.000 žena koje skrbe za više od 80.000 starijih i nemoćnih osoba, istaknula je Šimpraga, koja je na dodjelu ugovora došla umjesto premijera Andreja Plenkovića koji je pozitivan na koronavirus.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je da je u trećoj fazi programa obuhvaćeno ukupno 450 ugovora, zaposlit će se 9100 žena koje će skrbiti oko ukupno 55.000 korisnika.

- Programe ESF-a treba promatrati kroz ukupnu politiku zapošljavanja koju provodi HZZ, rekao je Lončar dodavši kako taj projekt ima izravan utjecaj i na tržište rada koje zahvaljujući Vladinim politikama ostalo stabilno i u kriznim vremenima.

Naglasio je kako u Hrvatskoj trenutno imamo rekordno nisku nezaposlenost i dosad najveći broj osiguranika.

Piletić je, komentirajući dodjelu jednokratnih potpora umirovljenicima, rekao kako je Vlada, uz redovitu indeksaciju mirovina, već intervenirala sa gotovo pola milijarde kuna zbog situacije s covidom, u proljetnom i jesenskom paketu. Najavio je da će Vlada ponovno intervenirati, kako je rekao, ne bude li kriznoj situaciji došao kraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!