Osobne iskaznice i vozačke dozvole vrijede do završetka epidemije

02.08.2021.

20:50

Autor: HRT/Hina

arhiva, ilustracija

arhiva, ilustracija

Foto: - / MUP

Svim građanima, kojima je osobna iskaznica istekla za trajanja epidemije, ona i dalje vrijedi u Hrvatskoj dok se ne proglasi kraj epidemije, no ako putuju u inozemstvo, moraju provjeriti mogu li s njom ući u drugu državu,poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

S ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana, Sabor je prošle godine izmijenio Zakon o osobnim iskaznicama na način da je iskaznicama produžen rok i to na najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije, potrvdila je glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić. Dodala je da se zahtjev za izradom nove osobne iskaznice treba podnijeti u roku od 30 dana nakon što se proglasi kraj epidemije. 

Hrvatski građani ako nikamo ne putuju izvan zemlje ne bi trebali imati problema s institucijama ako im je istekla osobna iskaznica. O zakonskim izmjenama zbog epidemije obaviještene sve institucije u Hrvatskoj i osobne iskaznice koje su istekle trebale bi svugdje jednako vrijediti No, ako putuju u druge države, moraju provjeriti s državama u koje putuju hoće li priznati osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok.

- Mi smo obavijestili sve države, no na svakoj je državi hoće li ona to uvažiti i smatrati da je taj dokument važeći ili ga neće priznati, kazala je glasnogovornica MUP-a. Naš državljanin koji želi ići u Njemačku, mora provjeriti s tom zemljom može li s takvom osobnom prijeći granicu. Što se tiče RH, sve dok se ne proglasi kraj epidemije u Hrvatskoj na snazi je stavka zakona koja to definira.

Ista pravila vrijede i za vozačku dozvolu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!