07:00 / 18.01.2022.

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Osobni asistenti velika su pomoć osobama s teškim invaliditetom

Osobna pomoć za osobe s invaliditetom

Osobna pomoć za osobe s invaliditetom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Koliko je važno znati iskoristiti novac iz Europskog socijalnog fonda pokazuje i primjer Kršćanske humanitarne udruge "Putevi milosti" iz Osijeka. Projektom su obuhvatili osobe s najtežim invaliditetom, a riječ je o osobnoj asistenciji.

Svoja su iskustva podijelili i članovi obitelji, inače korisnici ovog projekta. Pet puta na tjedan po četiri sata osobne asistencije osobama s teškim invaliditetom velika su pomoć.

 - To koliko olakšava život se ne može ni izreći. Radi sve sa Šimunom, dakle ja radim skraćeno radno vrijeme. Radi sve ono što ga obučimo, što sam obučila asistenticu, kaže Tatjana Klobučar, majka korisnika osobne asistencije.

 - Izuzetno je važno samoj osobi, a u nekim situacijama je važna i za obitelji koje skrbe o osobama s invaliditetom. Ovaj projekt je inače svojevrsna prevencija institucionalizacije, znači to su ljudi koji ne mogu samostalno brinuti o svojim svakodnevnim potrebama, kaže Danijel Balažić, predsjednik Udruge paraplegičara i tretraplegičara Osječko-baranjske županije.

Na projektu sudjeluju i udruge partneri, putem kojih je zaposleno 11 osobnih asistenata.

- Znači mi sad već od 2019. pružamo uslugu osobne asistencije. Radi se o tome da pomažemo osobama s invaliditetom, tako da dolazi osobni asistent u njihov dom i tamo im pomaže sve ono što bi oni mogli raditi da su zdravi, kaže Krešo Žarković, predsjednik Kršćanske humanitarne udruge "Putevi milosti".

Projekt vrijedan milijun i pol kuna kuna traje do kraja godine. Ima dvostruku korist - osim što pomaže osobama s težim invaliditetom, zapošljava nezaposlene osobe koje pomažu drugima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!