Lukačić: Osobna invalidnina raste s 1500 na 1750 kuna

14.01.2022.

10:11

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Ljubica Lukačić

Ljubica Lukačić

Foto: Studio 4 / HRT

Nezaposlene osobe s inavaliditetom prema prijedlogu novog zakona moći će ostvariti novčanu naknadu pod uvjetom da se prijave u evidenciju nezaposlenih osoba HZZ-a i podnesu zahtjev za ostvarenje tog prava. Spomenuta prava više neće biti u djelokrugu centra za socijalnu skrb, već Zavoda za zapošaljvanje. Što to konkrento znači, u emisiji "Studio 4" pojasnila je Ljubica Lukačić, saborska zastupnica.

- To se odnosi samo na pomoć koja i nije toliko bila istaknuta, ali neke osobe su je primale, to je naknada do zaposlenja. Ono što je najvažnije je to da se povećava osobna invalidnina sa 1500 kuna na 1750 kuna. To je jako važno za osobe s invaliditetom jer u četiri godine ova Vlada je tu osobnu invalidninu povećala za 500 kuna, a do 2018. ona nije bila povećavana 20 godina, rekla je Lukačić.

Što je s osobama koje zbog invaliditeta ne mogu raditi, a imaju pravo na obiteljsku mirovinu? Ako im obiteljska mirovina prelazi cenzus od 4000 kuna, gube li pomoć države od 1200 kuna?

- Ovim zakonom bit će ukinut cenzus, nikakva mirovina ili plaća neće biti prepreka da se može ostvariti osobna invalidnina, rekla je Lukačić.

- Treba podnijeti zahtjev centru za socijalnu skrb za osobnu invalidninu, tada će centar uputiti osobu na vještačenje, utvrdit će se imali 4. stupanj invaliditeta koji je potreban za osobnu invalidninu i tako se ostvaruje naknada, pojasnila je.

Lukačić je istaknula kako je prihovodni i dohodovni cenzus ukinut. Ni nekretnine niti bilo kakva materijalna primanja nisu više prepreka za dobivanje osobne invalidnine.

Izmjene Zakona o socijalnoj skrbi su prihvaćene na Vladi i on sada ide u Sabor u drugo čitanje.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!