20:09 / 22.08.2019.

Autor: HRT

Ostojić: Svjesni smo velikih rizika

-

-

Foto: - / -

Slamka spasa za Treći maj - Vlada je na sjednici, prvoj nakon ljetne stanke, dala uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje do 150 milijuna kuna.
Čekaju li bolji dani izmučeno riječko brodogradilište? Vlada je dala uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maja kod HBOR-a ili poslovnih banaka do iznosa od 150 milijuna kuna. Time bi se trebali stvoriti preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, ali i za smanjenje postojećih gubitaka za državni proračun. Gosti Tema dana bili su: predsjednik Sindikalnog odbora te radnički predstavnik i predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić, koji se javio iz studija u Rijeci. Vrlo zahtjevnu ulogu u oživljavanju brodogradilišta imat će i društvo Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod, čiji je direktor Siniša Ostojić gostovao u zagrebačkom studiju.

Odluka o davanju državnog jamstva 3. maju uvjetovana ispunjavanjem više uvjeta

Z. Marić: Jamstvo za 3. maj do 150 milijuna kuna

Horvat: Davanjem jamstava 3. maju želi se škveru omogućiti da sve brodove završi i isporuči

Prva sjednica Vlade nakon ljetne stanke

Da bi dobio državno jamstvo 3. maj mora s vjerovnicima postići dogovor o odgodi dospijeća većeg dijela tražbina u trajanju od dvije godine. Zatim pronaći banku i postići sporazum o kreditnom zaduženju po tržišnim uvjetima. S Jadranbrodom sklopiti ugovor o pružanju usluga nadzora dovršetka započetih novogradnji te isplate novca. Treći maj također treba ministarstvu gospodarstva dostaviti sveobuhvatnu analizu potreba za novcem i učinku na nastavak poslovanja brodogradilišta. I sve to do 5. rujna.

Na pitanje je li takvo što moguće u tako kratkom roku te što ako u tomu ne uspiju, Šoljić je odgovorio da se sve nabrojeno već radi.

- Sve što ste nabrojili mi već radimo. Razgovaralo se i s brodovlasnicima i dobavljačima, druge tri točke smo skoro obavili. Treba samo još razgovarati s nekoliko dobavljača. Zahvaljujemo svima što su se odazvali i žele riješiti status 3. maja, rekao je.

Na pitanje je li dovoljno 150 milijuna, rekao je da je to samo za isplatu plaća radnicima te onih 15 posto za dobavljače i pokretanje proizvodnje u 3. maju. Tu nije uključeno jamstvo za brodove, naglasio je.

- Svi smo svjesni velikih rizika koji proizlaze iz sadašnjih situacija, istaknuo je Ostojić.

- Detaljna analiza bila je podloga za odluku vlade. Kasnije će se ići u davanje posebnih jamstava za brodove. Ideja je bila da se iz prodanih cijena brodova pokriju troškovi pokretanja proizvodnje. Jadranbrod je na ulazu i na izlazu kontrole. Zaduženi smo za verifikaciju troškova kao i za nadzor svih rokova. To će biti jedna sveobuhvatna kontrola trošenja novca kao i odobrenja tog trošenja, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!