16:17 / 23.01.2019.

Autor: M.Š./Hina

Ostojić: Tražit ću očitovanje DORH-a i SOA-e

-

-

Foto: - / -

Ostojić tvrdi kako je u ovom slučaju primijetio da je "prvi put sve izašlo van" i da se Vlada već o tome očitovala, premda je SOA po zakonu dužna obavijestiti DORH.
Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić u srijedu je najavio da će kao čelnik tog tijela od DORH-a zatražiti očitovanje o tome što je poduzeo u slučaju "Tolušić", a od SOA-e kako se moglo dogoditi da o lažnim fotografijama koje kompromitiraju potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića nije obavijestila DORH, iako je to bila dužna učiniti.

- Tolušić: Banda će uskoro završiti u zatvoru
- Predsjednica: Namještanje takvih afera je dno dna
- Grmoja, Beljak i Tuđman o slučaju "Tolušić"


- Već dulje vrijeme upozoravamo da falsificiranje, konstruiranje i slične radnje mogu ozbiljno ugroziti sigurnost, ne samo državnih dužnosnika, nego da je to udar i na sigurnost ostalih građana. Ako su ovakve stvari spremni napraviti njima, što se može dogoditi običnim građanima u smislu falsificiranja i konstruiranja, izjavio je SDP-ovac Ranko Ostojić novinarima.

Upozorio je da sada već "imamo inflaciju takvih događaja".

Odbor traži da represivni sustav radi po zakonu i štiti sve

- Ova situacija potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića ne događa se prvi put, podsjetio bih na stare afere poput 'Barbike' i drugih izmišljenih priča. Hrvatska nije izolirana kad je riječ o tome da se ljude pokušava srušiti s pozicija na temelju lažnih informacija. Odbor je tražio da represivni sustav radi po zakonu, da štiti sve i na propisan način, poručio je.

Ostojić tvrdi kako je u ovom slučaju primijetio da je "prvi put sve izašlo van" i da se Vlada već o tome očitovala, premda je SOA po zakonu dužna obavijestiti DORH ako naiđe na elemente kaznenog djela.

- SOA nije dio represivnog sustava, ali su dužni obavijestiti DORH koji dalje nalaže policiji što da radi. Čudno je što se dogodilo da je sve izašlo van, pa su se tek potom pokrenule institucije. Iznenadilo me da je glavni državni odvjetnik bio iznenađen i da je morao zamoliti da mu SOA dostavi informacije, rekao je.

Navodi kako ne misli govoriti o tome je li to bila montaža ili nije, ali ističe da svi moramo biti protiv toga da se ovakvom situacijom u pitanje dovede nečija karijera. "To ne opravdava nikoga ako se ovo pokaže istinitim, ali vrlo je bitno da sustav ima odgovor na ovakvu situaciju, ustvrdio je Ostojić.

SOA je dala priliku svima koji sumnjaju da je u pitanju samo kontrola štete

- SOA je dala priliku svima koji sumnjaju da je ovdje u pitanju samo kontrola štete. Odgovornost je na onima koji su to plasirali. Postavlja se pitanje kako je izvještaj SOA-e prvo izašao u medijima, pa su se tek nakon toga institucije upoznale s tim slučajem iz medija, naglasio je.

Pod "kontrolom štete" smatra radnje kada se, u situaciji kada ovakav slučaj izađe van, postavlja pitanje "postoji li možda iza toga i neka istina".

- Ne želim prejudicirati i optuživati nikoga, ali slijed mora biti sukladan zakonu. Čim se Vlada bavi ovakvom situacijom, daje se ocjena da je ovo izuzetna situacija destabilizacije vlasti. Destabilizacija vlasti nije mala riječ. Malo me, ponavljam, iznenadilo nepoštovanje redoslijeda po kojem je netko trebao nešto napraviti, upozorio je Ostojić.

Ne misli nagađati je li SOA u suradnji s Vladom nešto skrivala jer će Odbor, u ime kojega će tražiti očitovanja DORH-a i SOA-e "jer sada samo nagađamo na osnovi medijskih napisa", o svemu odlučiti kada bude imao sve argumente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!