06:55 / 24.10.2019.

Autor: B.V.M./HRT

Oštrije kazne za nasilnike, djelatnici CZSS-a i učitelji postaju službene osobe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cijeli paket ima za cilj pooštravanje kazni i kaznene politike u odnosu na djela nasilja u obitelji i svih oblika nasilja. Također važan cilj cijelog ovog paketa jest i ubrzavanje kaznenog postupka.
Vlada je raspravila i prihvatila nacrt prijedloga izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, te ga uputila u Sabor.


Strože kazne za nasilnike i silovatelje

Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku za mnoga kaznena djela propisuju se strože kazne, a dosadašnji "spolni odnos bez pristanka" postaje kazneno djelo silovanja. Strože kažnjavanje silovatelja i zaštitu žrtava na subotnjim prosvjedima diljem zemlje zatražila je inicijativa Pravda za djevojčice.

- Cijeli paket ima za cilj pooštravanje kazni i kaznene politike u odnosu na djela nasilja u obitelji i svih oblika nasilja. Također važan cilj cijelog ovog paketa jest i ubrzavanje kaznenog postupka, jer zapravo ako se postupci vode sporo ako dugo nema pravorijeka, onda tada imamo ozbiljan problem, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

- Želimo jasnije povući granicu između prekršaja i kaznenog djela. Tu postoji jedna presuda suda Europske unije, gdje je rečeno da se ne može za isto činjenično djelo odgovarati i prekršajno i kazneno. I zato želimo biti potpuno jasni u ovom Zakonu, navodi ministar.

Važno je dodaje, što je potpuno drugačije definirano kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka, i njegovo biće smo kao takvo zasebno kazneno djelo brisali iz Zakona i inkorporirali ga u biće kaznenog djela silovanja.

- Jer to je zapravo bio vrlo česti razlog kojeg su i udruge koje se bave zaštitom žrtava spominjale i govorile i tražile, jer taj sami naziv spolni odnošaj bez pristanka je vrlo dvojben i nije u javnosti proizveo dobre efekte nego samo nejasnoće pa i gnjev žrtava koje su tako nešto proživjele, obrazložio je Bošnjaković.

Šira definicija pojma službene osobe

- Znamo i sami kakve smo imali incidente i vezano za naše Centre za socijalnu skrb i u našim školskim ustanovama. Tako da idemo i s tim, širimo definiciju pojma službene osobe na zaposlene u Centrima za socijalnu skrb i školama, a uvodimo i novo kazneno djelo prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa.

- Ako netko vozi autobus s 50 učenika i ako netko prema njemu počini kazneno djelo to zaista treba  biti posebno sankcionirano, naglasio je Bošnjaković. 

Briše se kazneno djelo sramoćenja

- Po broju predmeta se vidi da to kazneno djelo nije naišlo na nekakvu primjenu u praksi, a imamo i druge metode i načine. To je kroz građanski postupak. Ako je nekome povrijeđena čast i ugled može u civilnom postupku tražiti naknadu štete i to je zapravo primjerena zaštita, naveo je Bošnjaković.


- Sva tri zakona revidirali smo na tragu njihove politike prevencije i suzbijanja različitih oblika obiteljskog nasilja, a kojim strašnim slučajevima smo svjedočili u zadnjih godinu dana, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

Podsjetio je kako su u izmjene tih zakona, uz pravne sručnjake iz tih područja, uključili i brojne udruge koje se bave zaštitom žena i djece od nasilja te različite građanske inicijative.

Ocjenjujući velikim korakom naprijed pooštravanje kazni i promjenu bića kaznenih dijela, Plenković je rekao da će u tom zakonskom paketu dodijeliti status službenih osoba djelatnicima socijalne skrbi te djelatnicima u odgoju i obrazovanju. "Učitelji sada postaju službene osobe temeljem ovoga zakonodavstva", rekao je.

Naveo je i da su kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i u suradnji s Ministarstvom socijalne politike osigurali dodatnih 70 milijuna kuna za osiguravanje rada skloništa za žene žrtve nasilja te do kraja godine rad na dovršetku šest sigurnih kuća u onim županijama koje ih nemaju.

- Imamo niz zakonskih, ali i operativnih i financijskih iskoraka. Vjerujem da će ovakve izmjene naići na jednu, vjerujem, unisonu potporu u Hrvatskom saboru, poručio je.

Plenković je rekao i da u paketu izmjena kaznenog zakona brišu iz kaznenog zakona djelo teškoga sramoćenja, koje nije zaživjelo u praksi i za kojeg drže kako nije potrebno biti u našem kaznenom zakonu.

Istaknuo je i kako je to signal za daljnje poštivanje slobode medija u zemlji.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!