08:31 / 18.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Četvero okrivljenika u aferi "Fiktivni stečajevi" u istražnom zatvoru

Afera "Fiktivni stečajevi"

Afera "Fiktivni stečajevi"

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Sucu zagrebačkoga Trgovačkog suda Mihaelu Kovačiću određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela u aferi "Fiktivni stečajevi", a njegovih troje suradnika zatvoreno je i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Istragom su obuhvaćeni prvookrivljeni sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić (54), upraviteljica Zajedničke pisarnice zagrebačkoga Trgovačkog suda Aleksandra Mažić (45), stečajni upravitelj Branko Petanjek (69) i Iva Petanjek (44), kći trećeokrivljenog i također stečajna upraviteljica.

Pored Kovačića, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke istražni zatvor određen je upraviteljici Zajedničke pisarnice zagrebačkoga Trgovačkog suda Aleksandri Mažić te stečajnom upravitelju Branku Petanjeku i njegovoj kćeri Ivi Petanjek, također stečajnoj upraviteljici, precizirao je za Hinu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.


Kovačić prije uhićenja od DSV-a tražio razrješenje 


Kovačićev odvjetnik Vlado Kartelo izjavio je da je njegovom branjeniku određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, iako je i prije uhićenja od Državnog sudbenog vijeća (DSV) tražio razrješenje od 1. travnja. -


-S obzirom da je već podnesen zahtjev za stegovno kažnjavanje, čekamo odluku DSV-a. Ako DSV odluči o privremenom udaljenju, tražit ćemo puštanje na slobodu jer neće postojati opasnost od ponavljanja kaznenog djela', kazao je Kartelo.


Za što Uskok tereti Kovačića, Mažić te oca i kći Petanjek?


Uskok tereti Kovačića, Mažić, oca i kćer Petanjek te još devetero osumnjičenika za stečajne malverzacije kojima su oštetili stečajne dužnike za više od 30 milijuna kuna. Među osumnjičenicima su i Kovačićeva supruga Ivanka, brat Jurica, sin Patrik, sestrin partner Krunoslav Haramustek, nećak sučeve supruge Ivan Prpić, ali i suprug upraviteljice sudske pisarnice Andrija Mažić, njezina majka Branka Rajković i brat Nenad Rajković.


Uskok je precizirao da se Kovačić, od svibnja 2009. do veljače 2021. kao predsjednik i sudac Trgovačkog suda u Sisku, a zatim i kao sudac zagrebačkoga Trgovačkog suda, zajedno sa stečajnim upraviteljima Petanjek i deset drugih okrivljenika koristio svojim ovlaštenjem da odobrava isplatu novca vjerovnicima.


Pritom je Kovačić u stečajnim postupcima u kojima je bio zadužen, uz pomoć Aleksandre Mažić, sačinjavao zaključke i naloge kojima se računovodstvu Trgovačkog suda odnosno javnim bilježnicima nalaže isplata novca stečajnih dužnika, prijenos novca stečajnih dužnika s računa sudskog ili javnobilježničkih depozita na njegove privatne bankovne račune kao i na račune ostalih okrivljenika, ali i na račune većeg broja s njima povezanih osoba i tvrtki uz upotrebu lažnih identiteta.


Oštećeno 46 poslovnih subjekata


Sumnja se i da su se otac i kći Petanjek kao stečajni upravitelji u većem broju stečajnih postupaka koristili svojim ovlaštenjima raspolaganja novcem na bankovnim računima stečajnih dužnika, no ne radi isplate stvarnih vjerovnika i pokrivanja stvarnih troškova stečajnog postupka, nego su taj novac doznačavali na račune javnobilježničkih depozita "radi daljnje razdiobe u zajedničku protupravnu korist". U nekoliko slučajeva taj su novac uplaćivali i na privatne račune okrivljenika i s njima povezanih osoba i tvrtki.


Okrivljenici i s njima povezane pravne i fizičke osobe na taj su način ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 20 milijuna kuna, dok su stečajni dužnici oštećeni za najmanje 22,5 milijuna kuna, precizirao je USKOK. Tužiteljstvo je nadodalo da je na Kovačićev račun isplaćeno najmanje 1,35 milijuna kuna, dok je u korist preostalih okrivljenika i s njima povezanih osoba i tvrtki isplaćeno najmanje 18,9 milijuna kuna.


USKOK je istaknuo da je od tog iznosa više od 10 milijuna kuna isplaćeno u korist sedam društava koja su osnovana, preuzeta ili korištena kako bi se isplatama preko njihovih računa prikrilo nezakonito porijeklo novca nezakonito isplaćenog na štetu imovine stečajnih dužnika. Taj novac, dodalo je tužiteljstvo, okrivljenici su ulagali u kupnju nekretnina koje su zatim prenosili u korist povezanih pravnih osoba, a kupovali su i vozila te vrijednosnice radi ostvarenja dobiti.


Među oštećenima su ukupno 23 tvrtke u stečaju, šest dioničkih društava i 17 društava s ograničenom odgovornošću, a iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je, među ostalima, riječ o tvrtkama Željezara Sisak, Kutina-Kristal, Brodoremont, Proizvodnja-Regeneracija, NIK d.o.o., Pamučna predionica Glina, Zavod za poslovna istraživanja i Slavijatrans.


Nakon određivanja istražnog zatvora Danijela Raspović Tomac, zamjenica ravnateljice USKOK-a izjavila je novinarima kako su u odnosu na ovo četvero okrivljenika postojale osnove za određivanje istražnog zatvora jer postoji opasnost da će utjecati na "konkretne" svjedoke koji su predloženi i za koje su određene poluge utjecaja koje mogu izvršiti okrivljenici prema njima. 


- Za okrivljenike postoji i opasnost od ponavljanja kaznenog djela s obzirom na funkcije koje obnašaju u pravosuđu i drugim izvansusdskim tijelima, rekla je Raspović Tomac.  

Odvjetnik Ive Petanjek, Toni Ivandić potvrdio je da je sudac istrage odredio Petanjek istražni zatvor u trajanju od 30 dana. Dodao je da će se obrana na tu odluku žaliti. 

Kovačićev odvjetnik Vlado Kartelo rekao je kako je njegovom branjeniku određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, prije svega jer je još uvijek formalno sudac Trgovačkog suda iako je podnio zatjev za razrješenje.


- Smatra se da bi, kao takav, mogao počiniti novo kazneno djelo iako za to ne postoje objektivne okolnosti, rekao je Kartelo. 


HTV-ova novinarka Jelena Bokun javila je za središnji Dnevnik kako su ostali osumnjičenici jučer i danas ispitani u USKOK-u i nakon toga pušteni da se brane sa slobode. Naglašava kako su u aferi oštećene 23 tvrtke koje su bile u stečaju, šest dioničkih društava i 17 društava s ograničenom odgovornošću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!