Osumnjičenima za aferu Janaf produljen istražni zatvor

16.10.2020.

14:20

Autor: Damir Dević/Eugen Husak/Dnevnik/IMS/P.F./M.Š./HRT

default error photo
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio je prijedlog USKOK-a za produljenje istražnog zatvora za svih devetero osumnjičenih u aferi Janaf.
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio je prijedlog USKOK-a za produljenje istražnog zatvora za svih devetero osumnjičenih u aferi Janaf.

➡️ Janaf poništio natječaj na koji se javio Elektrocentar Petek
➡️ U mreži Prvog o aferi "Janaf"
➡️ Marić: Financiranje za sve naše potrebe za ovu godinu smo osigurali
➡️ Je li bilo zlouporabe vlasti u istrazi afere "Janaf"? 
➡️ 
DORH odgovorio na prozivanja o curenju informacija
➡️ Božinović u Dnevniku: Istražuje se curenje podataka
➡️ Ostavka Barišića na dužnost predsjednika županijskog HDZ-a
➡️ Otvoreno o ključnom problemu u borbi protiv korupcije

Prvoosumnjičenom vlasniku tvrtke Elektrocentar Petek, Kreši Peteku,  drugoosumnjičenom direktoru Janafa Draganu Kovačeviću, 12-osumnjičenom gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću i 13-osumnjičenom gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, istražni je zatvor produljen za dva mjeseca.Dvomjesečni istražni zatvor određen je zbog straha od utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Gradonačelnici moraju podnijeti ostavku?

Posebno je tu zanimljiva pozicija dvojice gradonačelnika, koji bi povratkom na svoje funkcije mogli itekako ponoviti kazneno djelo pa se sve glasnije nagađa da će pravo na obranu sa slobode dobiti tek ako podnesu ostavku.

- Dakle, zadovoljni jesmo odlukom suda. Sud je prihvatio prijedlog ovog ureda za produljenjem istražnog zatvora u odnosu na sve okrivljenike za koje je to USKOK zatražio. Za neke smo zatražili produljenje u trajanju od dva mjeseca, i to po osnovi od opasnosti od utjecaja na svjedoke i po osnovi ponavljanja djela, ističe Tomislav Kamber, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Ljubomiru Perušiću istražni je zatvor produljen za 15 dana, a Vladi Zoriću, Damiru Vrbancu, Vatroslavu Sabliću za još 10 dana, a zbog toga da se ispitaju svi svjedoci koji bi mogli rasvijetliti njihovu ulogu u korupcijskoj aferi.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Uz glavne aktere te korupcijske afere, vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, Vinka Grgića i Dražena Barišića osumnjičeni su Tomislav Jelisavec, Katarina Gašparac, Zvonko Maras, Mirna Prodan, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Ljubomir Perušić i Goran Puklin.

Nakon nadopune svojih iskaza u Uskoku, iz istražnog zatvora su pušteni Jelisavec, Prodan, Gašparac i Maras. Uskok jedino za Ivu Šuler nije tražio određivanje istražnog zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!