18:01 / 02.09.2020.

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Otvoren COVID-odjel u KB-u Dubrava

-

-

Foto: - / -

Kapaciteta za prijam oboljelih od koronavirusne bolesti ima još - 25 šatora smještenih u dvorištu bolnice može primiti 220 pacijenata.
Kako se povećava broj zaraženih, popunjavaju se kapaciteti bolnica gdje se inače liječe oboljeli od zaraznih bolesti. Zbog toga je ponovno otvorena COVID-bolnica u KB-u Dubrava u Zagrebu. Prvi pacijenti već su primljeni. Unatoč tomu ostatak bolnice i dalje uobičajeno radi.

COVID-odjel radi punom parom. Trenutačno je ondje pet pacijenata. Među njima i dosad potpuno zdrav 21-godišnji mladić.

- Koji je dobio jednu rijetku komplikaciju COVID-bolesti zbog koje je mogao iskrvariti. Hvala Bogu, njegovo stanje se poboljšava i nadamo se da će biti sve dobro, kazao je infektolog, voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava, prof. dr. sc. Bruno Barišić.

Da bolesnici imaju svu potrebnu njegu, brinu se medicinske sestre.

- Četiri sata smo u ovoj opremi, vruće nam je, ali da se izdržati, rekla je medicinska sestra iz KB-a Dubrava Mirjana Zukančić.

Na odjel ne može nitko. Sve što na njemu trebaju dostavlja se preko prozora. Od ručka preko zaštitne opreme do lijekova. Unatoč višemjesečnom iskustvu, strah je i dalje prisutan.

- Strah me prvo zbog moje obitelji da li ću to odnijeti doma, nije zbog mene. Svaki put nakon smjene to pomislite da li smo možda zaraženi ili ne, dodala je Zukančić.

A pacijenti s teškim oblikom bolesti stižu svakodnevno... Spremno je 80 kreveta i 40 respiratora.

- Pacijenti mogu biti mirni, organizirano je sve jako dobro, ali bi molili da građani budu odgovorni i da ne naprave nam takvo opterećenje da ćemo kolabirati i mi i građani, a to se lako može dogoditi, naglasio je Barišić.

Kapaciteta za prijam oboljelih od koronavirusne bolesti ima još - 25 šatora smještenih u dvorištu bolnice može primiti 220 pacijenta. Svi oni mogu dobiti terapiju kisikom, a svaki od šatora je grijan.

COVID-bolnica produljena je ruka Klinike za infektivne bolesti. Budući da se kapaciteti ondje pune, pacijenti stižu u Dubravu.

- Bitno je naravno da ne moramo dodatne smještajne kapacitete improvizirati u Klinici, nego se bolesnici mogu sasvim adekvatno, kvalitetno i stručno, smještajno i infrastrukturno smjestiti u Dubravi i to je definitivno nešto što je olakšanje cijelom zdravstvenom sustavu, istaknula je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. dr. sc. Alemka Markotić.

A zdravstveni sustav u ostatku bolnice normalno funkcionira.

- Unutar KB-a Dubrava pojedini odjeli su modificirali svoj rad, uvedene su dvije smjene rada. Pojedini odjeli pojačali su popodnevni i noćni rad tako da imate tu puno sitnih koraka da bi cijeli sustav funkcionirao normalno, dodao je koordinator bolničkog liječenja oboljelih od COVID-19 u KB-u Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić.

Da bi tako i ostalo, svi su vrlo oprezni. Posebno zbog neizvjesne jeseni.

- Bit će potrebno brzo reagiranje i bit će potrebno od ustanove do ustanove za mjerama koje će se donositi lokalno, a ne neka opća pravila, rekao je Lukšić.

Jer najvažnije je sačuvati zdravstveni sustav od proboja virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!