Otvoren Tjedan cjeloživotnog obrazovanja

17.04.2023.

Zadnja izmjena 13:33

Autor: T.S./HRT/Hina

Otvoren Tjedan cjeloživotnog obrazovanja

Otvoren Tjedan cjeloživotnog obrazovanja

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Tjedan cjeloživotnog obrazovanja počeo je u ponedjeljak u Dubrovniku, a ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karin istaknuo je da je novim zakonom podignuta kvaliteta obrazovanja odraslih koje treba biti dostupno i fleksibilno.

Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine.


- U izazovnom smo vremenu kad više nema stalnih radnih mjesta, a tržište rada zahtjeva stalno učenje i osposobljavanje. U temeljnom obrazovanju stječemo tek prvo zanimanje, kao početnu poziciju koja se mijenja prema zahtjevima tržišta rada, rekao je Karin, ravnatelj Uprave u resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja.


Dodao je kako su poseban izazov 150 tisuća stranih radnika, kojima treba omogućiti nastavak usavršavanja za potrebe hrvatskog tržišta rada. 


Važnost cjeloživotnog obrazovanja


Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić rekao je da je najširi segment cjeloživotnog učenja obrazovanje odraslih, koje posljednjih godina opet dobiva na važnosti.


- U nekom je razdoblju bilo zapostavljeno, ali sad je važnije nego ikada dosada jer daje drugu priliku pojedincu, društvu i gospodarstvu. Prilika je to za novi iskorak i razvoj pa je zato ova kampanja važna, dodao je.


Želimo ukazati koliko bogatstvo donosi cjeloživotno učenje, naglasio je Živčić.


Na otvorenju 17. Tjedna cjeloživotnog obrazovanja sudionicima su govorili i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo, dubrovački gradonačelnik Mato Franković te predsjednik Centra za karijere mladih Dubrovnik Marko Žmirak.


Na svečanosti otvaranja Nagradu 'Maslačak znanja' za postignuća u učenju odraslih osoba dobili su Željkica Šemper, Tajana Uzun i Danijel Balažić.


Ovogodišnja dobitnica Priznanja za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih je dr. Višnja Rajić, a Priznanja za stručni doprinos razvoju obrazovanja odraslih Ante Gale i Milivoj Jerkunica


Na Tjednu besplatna predavanja, radionice, predstavljanje mogućnosti obrazovanja


U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, građani imaju priliku sudjelovati na besplatnim predavanjima, radionicama, okruglim stolovima i sličnim događanjima, a obrazovne ustanove potencijalnim polaznicima predstavljaju mogućnosti obrazovanja.


Tjedan cjeloživotnog učenja svake se godine obilježava kako bi se osvijestila važnosti izgradnje pozitivnog ozračja i potreba cjeloživotnog učenja, promicalo kulturu učenja te potaknulo osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u cjeloživotno učenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!