15:29 / 08.04.2021.

Autor: HRT

"Otvoreno" o izmjenama Zakona o lokalnim izborima

Damir Smrtić

Damir Smrtić

Foto: Otvoreno / HRT

Ne propustite emisiju Otvoreno u 22 sata na Prvom programu.

Uoči svibanjskih izbora pooštravaju se uvjeti kandidiranja. Sabor donosi izmjene Zakona o lokalnim izborima prema kojima će biti zabranjeno kandidiranje svima koji su osuđeni na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci ili uvjetno ili im je kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Isto tako, pravomoćnom presudom za svako kazneno djelo lokalnim dužnosnicima automatski prestaje mandat. Paradoks je da se osuđene osobe ne mogu kandidirati na lokalnim izborima, ali mogu, primjerice, za Hrvatski sabor.

Treba li isti kriterij primijeniti i za izbor saborskih zastupnika s obzirom na to da za njih slična kaznena djela nisu prepreka?

video thumb

Pitamo vas: Kako komentirate izmjene Zakona o lokalnim izborima?

Gosti urednika i voditelja Damira Smrtića:

DAMIR HABIJAN, saborski zastupnik HDZ-a

MARKO FILIPOVIĆ, zamjenik gradonačelnika Rijeke (SDP)

RUŽICA VUKOVAC, saborska zastupnica Domovinskog pokreta

FURIO RADIN, potpredsjednik Hrvatskog sabora

Sudjelujte u emisiji! Svoje komentare i pitanja napišite na našoj Facebook stranici. Neke od njih objavit ćemo i komentirati s gostima u studiju.

Napomena: Komentiranjem ove objave smatramo da prihvaćate našu Izjavu o zaštiti privatnosti koju možete pročitati OVDJE.

Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!