22:16 / 08.04.2021.

Autor: M.M./Otvoreno/HRT

"Otvoreno" o izmjenama Zakona o lokalnim izborima

Otvoreno

Otvoreno

Foto: HTV / HRT

Uoči svibanjskih izbora pooštravaju se uvjeti kandidiranja. Sabor donosi izmjene Zakona o lokalnim izborima prema kojima će biti zabranjeno kandidiranje svima koji su osuđeni na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci ili uvjetno ili im je kazna zamijenjena radom za opće dobro. Isto tako, pravomoćnom presudom za svako kazneno djelo lokalnim dužnosnicima automatski prestaje mandat. 

Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a rekao je da ovo što Vlada i ministarstvo pravosuđa i uprave radi po pitanju izbornog sustava i izbornog zakonodavstva je nastavak reforme. Dodao je kako je dobro što su se sve političke opcije u hrvatskom saboru suglasile da je ovo bolji prijedlog od ovog koji je trenutno na snazi. 

- Izmjene nisu velike. Odnose se na zabranu kandidiranja. U saborsku proceduru upućen je amandman koji se tiče osobe koje su pravomoćnom presudom osuđene za kaznena djela, a počinili su ih iz nehaja. Svima nam se može dogoditi da uzrokujemo prometnu nesreću iz nehaja i tada to kazneno djelo ne možemo tretirati kao i druga kaznena djela koja su obuhvaćena izmjenama, rekao je.

'Ovo je korak naprijed'

Furio Radin
, potpredsjednik Hrvatskog sabora rekao je da je ovo korak naprijed i da je dobro da se on donese. Istaknuo je i da bi on bio oštriji što se tiče zakona.

 'Skupljaju se politički poeni'

Ružica Vukovac
, saborska zastupnica Domovinskog pokreta rekla je da bi mogla biti bolja korist, ali smatra da će ona izostati.

- Mjesec dana prije izbora donositi izmjenu izbornog zakona, nešto je čudno u igri. Mislim da se skupljaju politički poeni. Da se htjelo pristupiti konkretnim izmjenama zakona poštivala bi se procedura donošenja zakona. To tu nije slučaj i to čini zakon neustavnim, rekla je.

Istaknula je da će oni podržati zakon, ali smatraju da je on mogao biti bolji i kvalitetniji.

'U dobrom smjeru, ali u krivo vrijeme'

Marko Filipović
, zamjenik gradonačelnika Rijeke (SDP) složio se da je izmjena zakona korak u dobrom smjeru, ali istaknuo da je u krivo vrijeme.

- Nije uobičajeno da se izborni zakoni mijenjaju mjesec dana prije izbora. SDP je kroz raspravu u saboru artikulirao da će podržati zakon, ali imamo određene primjedbe. Ima nelogičnosti i podnijeli smo i amandman prvenstveno uz prebivalište. Ako netko odjavi prebivalište stavili smo da to bude i po službenoj dužnosti jer nečije pravo može biti zloupotrijebljeno.

Dodao je i da je cijeli niz nelogičnosti i što se tiče roka za javnu raspravu koja je bila 15 dana, a ne propisanih u pravilu 30 dana. 

'HDZ raščišćava situaciju u svojim redovima'

Filipović je rekao i da SDP ima jasno u svom statutu propisano sprječavanje kandidature članovima koji su osuđeni na kazne.

- HDZ i vlada ovime raščišćavaju situaciju u vlastitim redovima jer imamo cijeli niz primjera gdje ugledni HDZ-ovci podnose ostavke na jedno mjesto, ali ostaju uvaženi članovi HDZ-a na lokalnom nivou ili u saboru - gradonačelnik Požege, kandidat za gradonačelnika Varaždina...

Istaknuo je da ne vjeruje da će smanjenjem pasivnog prava glasa, povećati aktivno pravo naših građana da glasaju na izborima, odnosno da će izlaznost biti veća.

Habijan je reagirao i rekao da korupcija nema stranački predznak i da bi trebali voditi konstruktivni razgovor i vidjeti na koji način mogu poboljšati izborni sustav. 

'Prodajemo priču da se borimo protiv korupcije' 

- Da je doista intencija predlagatelja ovog zakona bila da se obračunamo s korupcijom na lokalnoj razini onda bi trebali razmišljati o institutu rehabilitacije, rekla je Vukovac dodavši da se Hrvatska nalazi na 63. mjestu ljestvice korumpiranih zemalja. 

- Kad smo svjesni dubine problema kojeg Hrvatska ima u svom društvu, a znamo da je problem generiran od strane političara onda bi trebali donijeti zakon gdje bi definirali da ta rehabilitacija ne postoji za kaznena djela koja su počinili dužnosnici zlouporabljujući svoj položaj ili ovlasti. To su možda izuzetci o kojima bi trebali razgovarati i onda bi se onemogućila ponovna kandidatura osobama koje su već dokazano povrijedile zakone. To bi za mene bio reformni paket s kojim bi napravili reformu na lokalnoj razini. Ovako radimo sitne izmjene i prodajemo priču da se borimo protiv korupcije, istaknula je. 

Izmjene primjeniti i na izbore za parlament

Radin je rekao da bi sve ovo trebalo primijeniti i na izbore za parlament.

Habijan je rekao da se o tome razgovara i da bi to bio logični slijed.

- Bilo bi neobično da se ne možete kandidirati za lokalnog dužnosnika, a možete za saborskog zastupnika, rekao je.

Filipović je dodao da je to logično i da će SDP to podržati. S njima se složila i Vukovac.

Istaknula je da se kod nas lokalni čelnici za vrijeme svog mandata trude kupiti što više biračkog tijela.

- S druge strane imate klimu, jednu apatiju koja se stvara kod građana da ne žele izaći na izbore. Vlada fama da su svi političari jednaki. Nisu. Smatram da treba raditi promjene dok ne dođemo do čistih i iskrenih koji imaju dobre namjere, rekla je.

Filipović je istaknuo kako će povećanje transparentnosti pridonijeti tome da se politikom bave ljudi koji imaju čiste ruke.

- To je osnova što se želi postići, a tu su i stranke da to reguliraju u svojim redovima, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!