19:50 / 07.04.2021.

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Mjesec dana prije izbora mijenjaju se izborna pravila

Sabornica

Sabornica

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

U Hrvatskom saboru poslijepodne se raspravljalo o izmjenama Zakona o lokalnim izborima. Prema njima, već će na izborima u svibnju biti zabranjeno kandidiranje svima koji su i nepravomoćnom presudom osuđeni na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci. Jednako tako, pravomoćnom presudom za svako kazneno djelo lokalnim će dužnosnicima automatski prestati mandat.

Općepoznato stajalište Venecijanske komisije glasi: izborna se pravila ne mijenjaju u izbornoj godini. Do lokalnih izbora u Hrvatskoj samo je malo više od mjesec dana, a pravila se mijenjaju. I to po hitnom postupku.

- Ako se ovaj zakon donese u ovom Hrvatskom saboru prije donošenja odluke o raspisivanju izbora Vlade Republike Hrvatske, ne krši se Ustav Republike Hrvatske, rekao je obrazlažući izmjene zakona Sanjin Rukavina, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Zakon se donosi po hitnom postupku 

Zakon će u Saboru biti izglasan već preksutra, a Vlada će izbore raspisati šest dana poslije, na sjednici sljedeći četvrtak.

Peđa Grbin (SDP) najavio je potporu zakonskom prijedlogu, jer smatra da je predloženo rješenje bolje od postojećeg, no, kaže, to ne znači da ne mogu biti i bolji. Smatra i da je premalo vremena da se ta tema ozbiljno raspravi. Dalija Orešković (Centar) je kazala da se radi o "jalovom i traljavom zakonskom prijedlogu". Karolina Vidović Krišto (nezavisna zastupnica) je izjavila da je "ova dopuna zakona svrsishodna kao i pravosuđe". Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) rekao je da "močvara i dalje nije isušena". 

Baukov zahtjev neće proći 

- Iako priznajem samo sud svoje partije, zalagao sam se da mi se da izdvojeno mišljenje, da se onda zabrana kandidiranja, odnosno prestanak mandata proširi i na one koje je kandidirala politička stranka koja je pravomoćno osuđena za kaznena djela, kazao je Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Sudbina ovog Baukova amandmana unaprijed je poznata.

-Nema selekcije jer znamo da zadnjim zakonom je bio samo jedan set navedenih kaznenih djela, a sad je obuhvaćeno apsolutno sve što je u kaznenom zakonu navedeno, kazao je državni tajnik Rukavina.

U zapreke za kandidiranje ulazi i osuda za nasilje u obitelji i nasilničko ponašanje, rekao Gari Cappelli (HDZ).

Mostova poruka Tomaševiću

- Tomaševiću, Alojzije Tomaševiću, mani se lokalnih izbora i kandidiraj se odmah za predsjednika, poručila je Marija Selak Raspudić (Most).

A može i za saborskog zastupnika ili zastupnika u Europskom parlamentu. Jer za te kandidature ni pravomoćna, a kamoli nepravomoćna presuda trenutačno nije zapreka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!