Otvoreno o Zdravku Mariću i Tomislavu Tolušiću

07.07.2022.

22:15

Autor: T.D./Otvoreno/HRT

Otvoreno o Mariću i Tolušiću

Otvoreno o Mariću i Tolušiću

Foto: HTV / HRT

Nakon šest i pol godina po mnogima najuspješniji ministar Zdravko Marić iz osobnih razloga napustio je Vladu Andreja Plenkovića. Što ostavlja nasljedniku Marku Primorcu? Kakvo je stanje državnih financija, što će značiti za proračun gubitak Hrvatske u arbitražnom sporu s MOL-om, kako se pripremiti za moguću recesiju iduće godine? I dok jedan ministar napušta vladu, drugi već bivši završava u pritvoru. Zbog malverzacija s europskim poticajima uhićen je bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Hoće li sve to imati političke posljedice za HDZ i aktualnog premijera?

Galerija
Marko Pavić, Foto: HTV/HRT
Siniša Hajdaš Dončić, Foto: HTV/HRTStjepan Čuraj, Foto: HTV/HRTKatarina Peović, Foto: HTV/HRT

Pavić: Nema nikakve strukturalne greške ili korupcije u EU fondovima

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a i član HDZ-a Marko Pavić rekao je da svaka manipulacija i prijevara što se tiče novaca iz EU fondova ima svoje ime i prezime.

- Upravo je HDZ u ovom mandatu inzistirao da imamo europskog tužitelja. Nismo trebali, jedna smo od 22 zemlje koje su se odlučile to imati i to je dobro. Treba sve istražiti. Nema nikakve strukturalne greške ili korupcije u EU fondovima. Da ima, Europska komisija ne bi nam uručila 700 milijuna eura sredstava prije desetak dana. Kad je riječ o strukturnoj kontroli, postoje četiri razine kontrole - od ministarstva, neovisne agencije, revizor Europske komisije i Europski revizijski sud. Za 2021. godinu nisu našli nijednu grešku. Sve što ima ime i prezime treba raspitati. Nama kao državi je bitno da se sustav EU fondova koristi i da ga imamo prilike koristiti za razvoj države i na korist naših građana, rekao je.

Čuraj: Očigledno je nešto upitno čim su se poduzele neke istražne radnje

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj rekao je kako ga je iznenadilo današnje uhićenje Tomislava Tolušića.

- Nisam očekivao, svašta se priča po kuloarima, medijima, sabornici, ali malo toga bude stvarno. Nevjerojatno mi je da se netko bavio time i imao pristup informacijama kako taj sustav funkcionira i dozvoli si nešto dovesti u pitanje. Očigledno je nešto upitno čim su se poduzele neke istražne radnje i mjere koje će tek sad trebati utvrditi ima li osnove za podizanje optužnice, naglasio je. 

Hajdaš Dončić: To je velika sramota za Hrvatsku

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako postoji očito problem u hrvatskom istraživačkom sustavu koji nedovoljno obraća pažnju na ono što bi trebalo. 

- Mene ovdje više zabrinjava veliki vođa Andrej Plenković i njegovi receptori da ispod njegovog radara ništa ne prolazi te da ima izvrsnu kadrovsku strukturu ministara. Pogledajte koliko je ministara završilo u zatvoru, koliko se ministara moralo maknuti zbog različitih istraga. To je velika sramota za Hrvatsku, rekao je Hajdaš Dončić.

Peović: U Hrvatskoj imamo sustav koji promovira i omogućava da neki dobivaju sve, a neki ništa

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović rekla je kako će možda HDZ zažaliti što je pozvao europskog istražitelja, ali treba biti pošten i reći da takvih situacija ima svugdje u Europi. 

- U Hrvatskoj imamo sustav koji promovira i omogućava da neki dobivaju sve, a neki ništa. To je zapravo postala jedna kritična situacija u kojoj se svi ponašaju kao da su stvari normalne. Mi imamo EU fondove kao temelj našeg razvoja, a EU fondovi ne mogu naš razvoj potaknuti zbog količine novaca koja postoji u tim EU fondovima. Na natječajima pobjeđuju najjači. Naše tvrtke su u podređenoj poziciji i mi nemamo banku koja prati naš razvoj. Ministarstvo gospodarstva bi trebalo biti temelj našeg razvoja, rekla je.

Marko Pavić se javio za riječ te rekao kako mu je žao da Hajdaš Dončić na takav način govori jer po nekim izvješćima i u vrijeme SDP-a je bilo "štelanja" nekih natječaja te je rekao kako nema nikakvih strukturnih problema u EU fondovima.

- Premijer Plenković je osigurao 25 milijardi eura za razvoj Hrvatske za sljedećih 10 godina. Kad je bila SDP-ova Vlada u vrijeme Milanovića, izgubila je milijardu eura jer nije reagirala, a mogla je reagirati jer države koje su ušle prije 2013. godine mogle su dobiti 10 posto. Nesposobnost SDP-ove Vlade koja se tada vidjela i sad optuživanje nas koji smo donijeli 25 milijardi eura Hrvatskoj i osiguravamo rast, apsolutno ne stoji, naglasio je.

"Svakog je iznenadila ta ostavka"

Stjepan Čuraj je rekao kako nije znao da će ministar Zdravko Marić dati ostavku.

- U ponedjeljak je održan kolegij na kojem je najavio svoj odlazak i kako čujem, bilo je dosta emotivno, a kako i ne bi s obzirom na proteklih 6 i pol godina. U Ministarstvu financija radi preko 300 ljudi i tamo vlada stvarno obiteljska atmosfera. Svakog je iznenadila ta ostavka. Kad nekog slušate svaki dan i s njim radite, svi smo od krvi i mesa, i kod svakog dođe do zasićenja u nekom trenutku. Mislim da su Marićevi veliki ciljevi manje-više ispunjeni, naglasio je. 

Rekao je da novog ministar Primorca na jesen čekaju novi izazovi.

- Ulazak u eurozonu je prilika i nešto što će nam donijeti stabilnost. Državna blagajna se puni što zbog nominalnog rasta, što zbog realnog rasta. Moramo odvojiti rast BDP-a u prvom kvartalu od 7 posto i dodatno punjenje proračuna, prema inflaciji cijene se dižu i ubiru se veći porezi. Proračun se bolje puni, ali ima i izazova, rekao je.

"Primorac nije nepoznanica, on je kontinuitet cijele politike"

Marko Pavić je rekao kako je Marić odlučio okrenuti novi list u svom životu, a premijer mu je iznimno zahvalan za sve što je napravio za državu.

- Jedan je od najpopularnijih ministara i jedan je od najuspješnijih ministara financija ove države. U kriznim vremenima bilo je važno imati političku stabilnost tako da ministar Marić može osigurati financijsku stabilnost. Od slučaja Agrokor gdje se skoro urušila država, Uljanik i sanacija brodogradilišta, COVID, potres, pet koraka porezne reforme, stabilnost proračuna gdje smo tri godine imali suficita i povjerenje partnera u inozemstvu. Ministar Marić će potpisati sljedeći tjedan dokument kojim Hrvatska formalno ulazi u eurozonu što će dodatno donijeti na standard građana. Time je završio svoju dionicu. Novi ministar Primorac nije nepoznanica, on je kontinuitet cijele politike, istaknuo je Pavić.

Hajdaš Dončić rekao je da će Marića obilježiti da je godinu dana prije sloma Agrokora otišao iz Agrokora i mjesec dana prije recesije koja je već ovdje, napušta u najgore vrijeme mjesto prvog suradnika Andreja Plenkovića.

- To govori da se nešto između njih dvojice dogodilo, dodao je. 

Za novog ministra financija rekao je kako nema iskustva, ali to je problem Andreja Plenkovića.

"Marić odlazi kad Hrvatska nije u dobrim uvjetima"

Katarina Peović je rekla je kako je Zdravko Marić bio dobar tehnokrat, ali ne i domoljub.

- Odlazi s ključnog mjesta u trenutku dvoznamenkaste inflacije, u trenutku gdje Nobelovci upozoravaju oko uvođenja eura, zaostajemo za svim zemljama koje smo nekad "hvatali". Nevjerojatno je da ministra Marića procjenjujemo kao da je on bio nekakav genije i ne znam što da je napravio. Marić odlazi kad Hrvatska nije u dobrim uvjetima, naglasila je.

Peović je rekla da je apsolutno neprihvatljivo da se država odrekla Ine te da je oduzeta u koruptivnom postupku. HDZ preko Ine pokazuje da su autokolonijalna stranka i autoimperijalistička stranka koja u potpunosti predaje svoj suverenitet Mađarskoj. 

Marko Pavić je istaknuo da situacija oko MOL-a ide u smjeru kojem Vlada želi. Od 1,1 milijarde dolara zahtjeva MOL-a, 184 milijuna dolara će se platiti plus kamate te da to neće biti udar na proračun.

- Svi indikatori govore da recesije nećemo imati. Trebamo se spremiti za jesen, dodao je. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!