Plenković zahvalio Mariću: Želim mu uspjeh u daljnjoj karijeri

07.07.2022.

07:44

Autor: T.V./M.Š./HRT

Andrej Plenković, sjednica Vlade 7.7.2022.

Andrej Plenković, sjednica Vlade 7.7.2022.

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo se na odlazak Zdravka Marića s mjesta ministra financija, a komentirao je i pravorijek u slučaju MOL - Hrvatska te druge teme. 

- Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na radu u našoj Vladi. Zdravko je u našoj Vladi skoro šest godina, hvala mu na doprinosu, na svemu što je učinio za ukupno funkcioniranje Vlade, osobito na dio koji se odnosi na javne financije, porezne reforme, na napredak koji smo ostvarili po pitanju smanjivanja javnoga duga, izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža, vraćanje Hrvatske na razinu investicijskog kreditnog rejtinga, doprinos oko članstva u europodručju. Želim mu uspjeh u daljnjoj karijeri.

Poručio je i da će njegov nasljednik biti Marko Primorac, koji će biti predstavljen u Saboru idućega tjedna.

- On je također stručnjak za javne financije, poreznu politiku, fiskalnu decentralizaciju. Nakon što smo prošli sva tijela koja su bitna, mi ćemo ga idućega tjedna predstaviti Hrvatskom saboru te sljedećega tjedna dobiti potporu za njegov rad, istaknuo je na početku premijer Andrej Plenković. 

- Hvala vam, predsjedniče, na lijepim riječima i željama. Ja ću također vama zaželjeti, i svim članovima Vlade, svako dobro uz i dalje  puno uspjeha i rezultata u svome radu, rekao je ministar financija u ostavci Zdravko Marić. 

"Pratit ćemo stanje na tržištu derivata"

Osvrnuo se i na pravorijek u slučaju MOL - Hrvatska.

- Iznos sredstava koji je MOL tražio je 1,1 milijarda, a dodijeljena su im 184 milijuna dolara, plus još milijun za troškove postupka i zatezne kamate. Ja ću podsjetiti da je ovo jedan od brojnih naslijeđenih sporova, poručio je, dodajući da je sve počelo u vladi Ivice Račana, a nastavljeno u vladama Ive Sanadera i Zorana Milanovića.

- Većina ovih uspjelih zahtjeva MOL-a odnosi se na liberalizaciju tržišta plina iz 2014. godine, kaže.

Plenković je zahvalio i ministricama Nataši Tramišak i Mariji Vučković te ministru Davoru Filipoviću zbog rada na važnim projektima koji se tiču suradnje sa županijama.

Spomenuo je i projekt gruntovnice u Zagrebu te zahvalio ministru Ivanu Malenici na tom projektu.

- Ona je bila u ovoj zgradi gdje smo sada, u NSB-u. Kada smo ovu zgradu preuredili za predsjedanje Vijećem EU-a, zemljišnoknjižni odjel je privremeno bio premješten na drugu lokaciju. Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima državnog proračuna i kroz projekt Svjetske banke, radi se o projektu od 100 milijuna kuna. Na sjajan način je pronađen "novi dom" na Trgu pravde, dodaje predsjednik Vlade.

Imali smo 2004. čak 141 tisuću neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta, a sada ih je, napominje Plenković, tek malo više od osam tisuća. 

Premijer je rekao kako će Vlada nastaviti pratiti situaciju na tržištu derivata.

- Reagirali smo na cijene na telefonskoj sjednici u ponedjeljak, ograničili cijene, napravili iskorak i prema malim distributerima. Pratit ćemo situaciju te donositi odluke. Važno je u ovoj krizi da svi damo doprinos da građani i gospodarstvo što lakše prođu kroz situacije u kojima se sada nalazimo, dodaje. 

Odbijen prijedlog oporbe za pokretanje pitanja povjerenja ministru Grliću Radmanu

U očitovanju Hrvatskom saboru Vlada je odbila sve navode iz prijedlog 32 oporbena saborska zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

- Kao obično, dajemo očitovanje i odbijamo sve što je u prijedlogu navedeno, rekao je premijer Andrej Plenković.

O tom prijedlogu će se u Saboru raspravljati idući tjedan, kada prođe određeni broj dana nužan u skladu s poslovnikom Sabora.

Vlada je u Sabor uputila i konačne prijedloge zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske i Švedske NATO-u.

Stupanje Protokola na snagu je formalno-pravna pretpostavka za upućivanje poziva tim dvjema zemljama da pristupe Sjevernoatlantskom ugovoru i postanu članice NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!