Otvoreno o obiteljskom nasilju i mjerama prevencije

29.03.2023.

22:40

Autor: Otvoreno/V.K./IMS/HRT

Otvoreno

Otvoreno

Foto: HTV / HRT

Tragičan slučaj u Vinkovcima, sin ubio oca, čeka se policijska istraga. Je li obiteljsko nasilje u porastu? Mogu li se ovakvi slučajevi prevenirati? Poduzimamo li dovoljno kao društvo? Što učiniti ako svjedočimo nasilju?

Galerija
Prof. dr sc. Ante Bagarić, dr. med., psihijatar, Foto: HTV/HRT
Miren Špek, izvršnI direktor Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima, Foto: HTV/HRTDr. sc. Erik Brezovac, sociolog, Fakultet hrvatskih studija, Foto: HTV/HRT

O tome su u emisiji Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić govorili prof. dr sc. Ante Bagarić, dr. med., psihijatar; dr. sc. Erik Brezovac, sociolog, Fakultet hrvatskih studija te Miren Špek, izvršnI direktor Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima. 

Bagarić je rekao kako je ovaj čin postao uobičajeni način izvršenja nasilja u obitelji i zločina.

- Mi u sebi imamo destruktivni potencijal i on je u nama. Zrelost je prihvatiti sebe i kao agresivnu osobu, a zrelost je kako da ta agresivnost donese nama i drugima što manje štete, naglasio je.

Špek je rekao kako od 2013. godine nacionalni centar ima od tada do danas 15 tisuća poziva.

- Nacionalni centar ne bilježi porast nasilja, već porast pozivatelja koji su spremni o nasilju progovarati, istaknuo je.

Špek naglašava kako je vidljiv porast nasilja u obitelji, te osobe koje su zlostavljane traže suosjećanje i razumijevanje stoga što nisu to nisu dobile od institucija koje su za to zadužene, pritom žele sigurnost i zaštitu.

Kaznena djela nasilja u obitelji su u porastu 250 posto od 2015. godine.

Brezovec je rekao kako društvo na tragedije reagira, ali je problem, kako kaže, to što na nasilje gledamo površno.

Kaznena djela su se u svome broju gotovo izjednačila s prekršajnim djelima.

- Reakcija na stres je regresivnija i nezrelija. Prirodno je da se u stresnoj situaciji ponašamo neprirodno, rekao je Bagarić.

Naglašava kako je važno pogotovo kod djece razvijati mentalni sustav koji su zaštićujući da se ne bi dogodilo da mladi čovjek reagira na stres s oružjem.

- U društvu se trebaju razvijati instrumenti dobre komunikacije, govori.

Špek ističe kako postoji strah od prijavljivanja stoga što postoji problem nadgledanja.

- Mi u Hrvatskoj imamo malo onih koji se bave s psihosocijalnim tretmanom počinitelja, rekao je.

Na pitanje javljaju li se svjedoci zločina, Špek je rekao kako se javljaju, ali kako im se treba objasniti postupak svjedočenja.

Brezovac naglašava kako trebamo promijeniti strukturu hrvatskog društva gdje ćemo tretirati nasilje u obitelji kao društveno pitanje, a ne kao pitanje obitelji u određenom trenutku.

- Nasilje nije nešto što može riješiti policija, već je ono nešto što rješava cijelo društvo. Što se tiče nasilja, situacija je gora nego prije 10 ili 20 godina, rekao je Bagarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!