Otvoreno - Sučeljavanje kandidata za čelnog čovjeka Osijeka

11.05.2021.

22:07

Autor: Otvoreno/IMS/M.Š./HRT

Otvoreno, rasprava uoči lokalnih izbora u Osijeku

Otvoreno, rasprava uoči lokalnih izbora u Osijeku

Foto: Otvoreno / HRT

Kako budućnost Osijeka vide kandidati za gradonačelnika? Kako bi riješili probleme grada na Dravi, koji će im biti prioriteti, koliko su spremni na suradnju za dobrobit srca Slavonije, otkrili su kandidati u sučeljavanju u emisiji "Otvoreno" HRT-a. 

Galerija
Ivan Radić, kandidat za gradonačelnika Osijeka, Foto: Otvoreno/HRT
Vladimir Šišljagić, kandidat za gradonačelnika Osijeka, Foto: Otvoreno/HRTOtvoreno o kandidatima za gradonačelnika Osijeka, Foto: Otvoreno/HRTBerislav Mlinarević, kandidat za gradonačelnika Osijeka, Foto: Otvoreno/HRTGoran Kušec, kandidat za gradonačelnika Osijeka, Foto: Otvoreno/HRTKatarina Kruhonja, kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka, Foto: Otvoreno/HRTVladimir Ham, kandidat za gradonačelnika Osijeka, Foto: Otvoreno/HRT

Gostovali su Vladimir Ham ispred stranke HNS - liberalni demokrati, Katarina Kruhonja, kandidatkinja stranke Možemo!, potom Goran Kušec, kandidat SDP-a, Berislav Mlinarević ispred Domovinskog pokreta i Mosta, Ivan Radić, kandidat HDZ-a, NL Ante Đapića, ANU, HSU, BUZ, HSLS, DHSS te Vladimir Šišljagić ispred Snage Slavonije i Baranje. 

U središnjem Dnevniku u utorak objavili smo i posljednje istraživanje HRejting vezano uz izbore u Osijeku. 

Kako zaustaviti iseljavanje i vratiti mlade?

Ham:


- Mladima treba transparentnost i otvorenost jer je način komuniciranja s gradskom upravom često za njih dosadan. Prije svega treba ih zadržati poticanjem gospodarstva i lakšim ostvarenjem njihovih ideja i želja za profesionalnim razvojem. Tu su naravno programi - od APN-ovih stanova, do poticanja IT industrije.

Kruhonja:

- Osijek kao grad po mjeri građana, dobro organiziran, grad u kojem neće biti važno da imate partijsku knjižicu i kadroviranje po njoj. Grad koji će imati dobro uređene vrtiće i domove za starije. Takav će grad zadržati ljude i privući one koji su otišli da se vrate.

Kušec:

- Problem depopulacije je prouzročen općom situacijom u zemlji koja nije zadovoljavajuća i zato što imamo klimu nepotizma i klijentelizma. Uključenjem građana više na odlučivanje potaknut će ih na ideje koje ćemo razvijati za grad - to je najbolja depopulacijska mjera.

Mlinarević:

- Mladima treba osigurati posao djelovanjem na gospodarstvo, pomoć pri kupnji stanova, dječji vrtići, sve što mladi trebaju za osnivanje obitelji.

Radić:

- Jačanjem gospodarstva, otvaranjem radnih mjesta i plaćama. To možemo napraviti stvaranjem poduzetničke energične klime koja će privući nove investitore na način da izađemo iz proračuna grada Osijeka - prema županijskom i državnom proračunu i prema fondovima EU-a.

Šišljagić:

- Prije svega treba osigurati kvalitetno školovanje stipendijama i poticajima da se mogu školovati na Osječkom sveučilištu. Zato treba ulagati u gospodarstvo. Treba riješiti i stambeno pitanje, a tu je i izgradnja vrtića.

Projekt tvrtke Žito i izmjene GUP-a kako bi se taj projekt ostvario

Kruhonja:

- Založit ću se da se taj projekt zaustavi i da se napravi revizija kako bi se vidjelo je li bilo pogodovanja i da se taj dio grada - centralni dio naše šetnice - ponovno proglasi zelenom zonom. Ima niz pokazatelja da je bilo pogodovanja.

Kušec:

- U razgovoru s građanima saznao sam mnoge stvari. Bez prave komunikacije nema ni mijenjanja vizure našeg grada. Inicijativa građana je pokrenula i sudske procese. Podržat ću inicijativu građana i zaustaviti projekt do mišljenja suda.

Mlinarević:

- Đapić je zakomplicirao stvar četiri dana prije kraja mandata i treba se pričekati kraj sudskog procesa. Nisam za taj projekt, u našim vizijama tamo vidimo park 21. stoljeća i sadržaj za sve građane.

Radić:

- Problem Bijele lađe je kompleksan. Novi gradonačelnik i novo Gradsko vijeće mora ići u izmjenu GUP-a jer danas imamo krezubu gradnju koja nije nikome na ponos. U našem programu za Bijelu lađu stoji pet tematskih igrališta za djecu jer smatramo da je to najvrijedniji prostor u Osijeku. Zato podržavamo inicijativu.

Mlinarević je Radića pitao što misli o potpisivanju Đapića četiri dana prije kraja mandata ugovora koji nije podoban za prostor Bijele lađe. Radić je odgovorio da to mora pitati Đapića.

Šišljagić: GUP je donesen 2006., mijenjan je osam puta zbog interesa tajkuna i ne podržavam ovaj projekt. Namjeravam donijet novi GUP koji će sadržavati i preseljenje na lijevu obalu Drave, izgradit ćemo i novi most.

Kruhonja je rekla da je to skandalozan primjer kako se nitko iz Gradskog vijeća nije suprotstavio tom projekti.

Ham o Bijeloj lađi:

- Nećemo glasati za izmjene GUP-a i uređenje Gornjeg grada. Treba pričekati ishod suda, ali i sjesti s investitorom koji je zemljište kupio, treba ga Grad otkupiti nazad i tamo napraviti ono što treba, a to je zeleni pojas.

Replika Kruhonje:

- To pitanje nije se stavilo na Gradsko vijeće jer su građani napravili peticiju, jer je bila raspisana javna diskusija od samo sedam dana. Gradsko vijeće je reagiralo kada su građani stavili nogu u vrata.

Šišljagić smatra da nema razloga čekati sud.

- Sud neka radi svoje. Kaznene prijave nemaju veze s izmjenama i dopunama GUP-a, kazao je.

Ham je rekao da je donesena privremena mjera da se sa zemljištem ne smije raspolagati i kaže da se svakako treba čekati sud.

Pitanje Copacabane koja je zapuštena

Kušec:

 - Treba je proširiti u smislu aquaparka ili centra vodenih sportova u kojem će biti i zatvoreni bazen kako bi se moglo koristiti cijelu godinu. Na tom mjestu planiramo i zippline kojim bi se moglo otići i u Tvrđu.

Mlinarević:

- Copacabanu vidim kao grandiozan turistički projekt kontinentalnog turizma koji bi trebao sadržavati pješački most i zoološki vrt. Tu vidim i zatvoreni bazen, ona mora privlačiti goste i mora biti broj jedan kupalište od Zagreba do Iloka.

Radić:

- Prvi i jedini sam upozoravao da kredit od 15 mil. kn neće biti dovoljan za obnovu i rekonstrukciju Copacabane. To se pokazalo i istinito. Razgovarao sam s Hrvatskim vodama i ove će se godine nasuti dravska obala Copacabane. Čim preuzmem vođenje Osijeka ide rekonstrukcija cjelokupne Copacabane. Treba je spojiti u cjeloviti dio, da nemamo više ograda. Tu vidim i zatvoreni olimpijski bazen kojeg Osijek, nažalost, nema.

Kušec je Radića pitao zašto Hrvatske vode na to nisu prije reagirale već su čekale njegov poziv. Je li se to smatra nekom vrstom kampanje?, upitao ga je.

Hoćete li vi nama reći da ako vi nećete biti gradonačelnik, onda Hrvatske vode neće to napraviti?, pitao je Kušec.

Radić je odgovorio protupitanjem zašto nisu to napravili drugi kada su bili na vlasti.

- Prije nisam mogao to napraviti jer nisam bio saborski zastupnik, kazao je Radić.

Kušec mu je odgovori da ne vidi zašto ga Radić pokušava povezati s aktualnom vlašću i tvrdi da s time nema nikakve veze.

- Gospodin Vrkić koji vas sada žustro podržava to nije napravio. Zašto mu niste prije uputili taj zahtjev, upitao je Radića.

Radić je odgovorio da je SDP imao zamjenika gradonačelnika i dizao ruku u Gradskom vijeću i snosi odgovornost za "ovakvo stanje u Gradu".

Mlinarević ne vidi svrhu nasipavanja dravske obale. Tamo imamo predivnu obalu i treba je ozeleniti, dodao je.

Šišljagić je prozvao Radića i Kušeca da su bili na vlasti u Osijeku. Imali ste dovoljno vremena i za Copacabanu i sve silne projekte u gradu Osijeku, rekao im je. Kušec mu je odgovorio da su Hrvatske vode servis svih građana i sad će to ispasti projekt HDZ-a jer je kolega Radić nazvao njih i rekao im: ajte sad malo nasipajte taj pijesak. U budućnosti možemo očekivati takav stil vladanja, a to za moj grad ne želim, kazao je Kušec.

Šišljagić smatra da je problem Copacapabane isključivo odgovornost gradske uprave.

- Radovi stoje, natječaji se ponavljaju i Copacabanu nemamo. Treba je kompletno obnovi što stoji preko 60 mil. kn. Konačno izgraditi zatvoreni olimpijski bazen, a čitavu zonu na lijevoj obali GUP-om pretvoriti u športsko-rekreacijski centar, rekao je Šišljagić.

Kao bolje prometno povezati Osijek s ostatkom Hrvatske?

Mlinarević misli to riješiti s lowcost aviokompanijama, ali i sufinanciranjem. Smatra da je cargo-terminal nešto što može nositi kompletan aerodrom.

Radić:

- Autocestom smo dobro povezani, drago mi je da ide dalje koridor 5C. Što se tiče riječnog prometa, ide izgradnja terminala za rasute terete, a imali smo i otvaranje putničkog pristaništa. Ide i obnova i rekonstrukcija željezničkog kolodvora u vrijednosti od 40 milijuna. Što se tiče zračnog prometa, može i moramo puno bolje - ide rekonstrukcija zračne luke u vrijednosti od 400 mil. kn. Treba nam brzi vlak do Zagreba - pet sati je predugo, kazao je Radić.

Šišljagić:

- Osijek je zemljopisno geostrateški dobro povezan. Zračna luka i željeznice su u ingerenciji države, također i autoceste. Mi kao gradonačelnici se možemo pobrinuti za lokalne ceste, nogostupe, parkove i to kroz fondove EU-a.


Ham se složio sa Šišljagićem.

- Pregovori s lowcost aviokompanijama je neodrživa stvar za Grad i tu se mora uključiti država. Što se željeznice tiče, to je još uvijek presporo, kazao je Ham.

Za Kruhonju bitan je zračni promet zbog mladih koji su izvan Osijeka, ali i zbog gospodarstva. Pitala je Radića kako misli uvesti brzi vlak iz Osijeka.

Kušec smatra da je problem u kadroviranju i upravljanju infrastrukturnim objektima.

Bitka s komarcima?

Radić:

Problem komaraca je osim javnozdravstvenog problema i gospodarski problem. Siguran sam da nakon ove godine o ovom problemu više nećemo razgovarati.

Šišljagić:

Ne treba Plenković pomoći, sustavno treba riješiti problem. Grad Osijek se treba uključiti, treba se osigurati 35 milijuna kuna za borbu s komarcima.

Ham:

To se mora raditi na cijelom području Slavonije, Baranje i Srijema, mi živimo na močvarnom području. Postoje rješenja, treba primijeniti, ali to su cifre koje ne može riješiti grad, već država to treba riješiti.

Kruhonja:

Slažem se da to nije problem Osijeka, već cijele naše regije i da to treba biti u suradnji rješavati. Trebamo trajna, a ne vatrogasna rješenja.

Kušec:

Problem se treba rješavati na višoj razini, moramo uključiti više država, tu su Mađarska i Srbija, bez zajedničke akcije od toga nema ništa. 


Mlinarević:


Sve jedinice lokalne samouprave moraju to rješavati, a ne nakon što nas komarci propisno izgrizu i onda reagira Županija, svake godine ista priča. Otkako sam maleni bio, postoji problem s komarcima, mislim da to treba rješavati. Smatram, da već ovo razdoblje, komarci rade svoj prirodni ciklus, za jedno mjesec dana će nas početi gristi u značnoj mjeri, nadam se da će gospodin premijer i budući župan i županica i rješavati na vrijeme i da imaju pripremljene novce za taj projekt. 

Naplatu parkinga radi koncesionar, privatna tvrtka. Bi li možda gradska tvrtka trebala ubirati taj novac? 

Šišljagić: 

S parkiralištem su građani opravdano nezadovoljni. Svako takvo parkiralište treba urediti, treba ih održavati, na svakom takvom mjestu. Treba vidjeti ugovor, koncesiju, a i dobru procjenu. Naravno da Grad treba preuzeti, ali da se zadrži kvaliteta. 

Ham:

Osijeku nedostaje parkinga, parkinzi se moraju ugraditi, moraju biti ili podzemni ili nadzemni, na lokacijama koje su neuralgične točke.

Kruhonja:

Problem parkiranja je nešto što mi svi znamo u Osijeku, to mora postati dio jednog dugoročnog planiranja. To je nešto što treba dugoročno planirati, kao i GUP, treba revidirati uvjete pod kojima koncesionar to ima. 

Kušec:

Taj ugovor između koncesionara i Grada nisam vidio, ali održavanje i sve što ide uz naplatu nije na zadovoljavajućoj razini, treba uključiti struku i pokušati od toga napraviti veći projekt u kojem Grad ima veću korist. Primjeren parking, po poštenom mjestu i po poštenim cijenama. 

Mlinarević:

Sadašnji ugovor treba reviziju i ne priječi ništa Grad da ga raskine, ja bi vidio isplativost tog projekta te bi dao gradskom poduzeću na upravljanje. 

Radić:

Godine 2024. istječe ugovor koncesionaru i u mojem programu stoji da ćemo parking vratiti pod grad Osijek koji je od 1998. godine u rukama koncesionara. Osijeku treba i pauk, nevjerojatno je da četvrti grad po veličini u Hrvatskoj nema pauk-službu, pa imamo komunalni nered te samo četiri komunalna redara koji ne mogu obavljati posao na toj površini. 

Kakve su šanse kandidatima za pobjedu u Osijeku?

Ham: Ovo neće biti politički potop HNS-a, nije se do sada dogodilo, neće niti sada. Ankete niti nam do sada nisu bile sklone. Meni je drago da je moj rejting u respektabilnim sferama, s obzirom na cijelu političku situaciju. HNS će sigurno biti u sastavu sljedećeg Gradskog vijeća.

Kruhonja:

Mislim da sam odlučila ući u ovu priču zbog toga što je "car gol". S ovakvim načinom upravljanja, da se politički kolač dijeli, a s druge strane se ne čuva opće dobro. Ja sam osoba koja imam iskustvo dugogodišnje, kao liječnica, pacijent u sredini je najvažnije, nama je u sredini opće dobro. Ja sam se osvjedočila da građani imaju moć utjecati i donijeti promjenu.

Kušec:

Ja sam čovjek koji je relativno kasno ušao u politiku, želim biti gradonačelnik za sve. Fokusiran sam na svoje sugrađanke i sugrađane.

Mlinarević:

Treba dati građanima na upravu ono što je njihovo, treba svima biti dobro, ne samo nekom privatniku.

Radić:

Predstavljat ću projekte kada preuzmem odgovornost, želim suradnju i s vertikalom i s horizontalom, ono što je Osijek imao proteklih 30 godina, to su sukobi, to ništa nije donijelo dobro Gradu. 

Kakvi će im biti prioriteti ako će biti izabrani za gradonačelnika?

Ham: 

Otvaranje grada mladima, treba zaustaviti iseljavanje. Tu je i digitalizacija grada, grad je prezatvoren i prespor.

Kruhonja:

Mi želimo transparentno upravljanje, da građani znaju kako se upravlja, okrenutost prema javnom dobru, treba bolje funkcionirati javna uprava. 

Kušec:

Korjenita promjena, želim biti interaktivni građanin, u stalnom kontaktu s građanima, bez obzira na stranačke i druge ideološke predispozicije. Prvo želim pokrenuti izradu dugoročne strategije, pokrenuti GUP koji bi po meni trebao vrijediti 50 godina. Poljepšati grad, modernizirati ga.

Mlinarević:

Htio bih kroz Fond za oporavak i otpornost povući maksimalna sredstva, potaknuti razvoj gospodarstva kroz Start-upove itd. Bez mladih grad umire. 

Radić:

U fokusu je gospodarstvo, stvaranje novih radnih mjesta, bolje plaćena radnih mjesta, grad Osijek jedna gospodarska zona, stvaranje pobjedničkog mentaliteta. 

Šišljagić: 

Reorganizacija i digitalizacija gradske uprave. To se odnosi na komunalna poduzeća. Treba i posebni ured za stalnu komunikaciju s građanima. Tu je i smanjenje prireza, komunalnog doprinosa, spuštanje cijena javnog prijevoza za umirovljenike, nezaposlene, studente i srednjoškolce. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!