11:00 / 13.11.2018.

Autor: T.V./HRT

Ovo je 7 najčešćih financijskih online prijevara. Evo kako se zaštititi

-

-

Foto: - / -

Europolov Europski centar za kibernetički kriminal (E3) i Europska bankarska federacija proveli su kampanju osvješćivanja građana o sedam najčešćih financijskih online prijevara u sklopu koje su objavili i savjete za izbjegavanje takvih oblika internetskih prevara.
Europolov Europski centar za kibernetički kriminal (E3) i Europska bankarska federacija proveli su kampanju osvješćivanja građana o sedam najčešćih financijskih online prijevara u sklopu koje su objavili i savjete za izbjegavanje takvih oblika internetskih prevara u kojima se varalice pretvaraju da su primjerice vaš šef ili da su zainteresirani za romantičnu vezu.

U nastavku donosimo sedam najčešćih oblika internetskih prijevara: · CEO ili direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
· Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
· Krađa identiteta navođenjem lažne poveznice putem lažne e-pošte, sms poruka ili lažnih telefonskih poziva prevaranata koji vas prijevarom vas navode da podijelite s njima svoje osobne, financijske ili sigurnosne informacije.
· Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
· Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
· Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
· Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Savjeti građanima kako se zaštititi od ove vrste prijevara:
· dobro pazite na osobne podatke,
· dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža,
· on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),
· svaku sumnju u vezi vašeg on-line računa odmah prijavite banci,
· pokušaj prijevare prijavite policiji čak i ako niste postali žrtva.

Je li  cyber kriminal u porastu i što učiniti da ne postanete žrtve online prevaranata u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je Dragan Marić, policijski službenik za digitalnu forenziku Službe kibernetičke sigurnosti:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!