HGSS-ovci ne odmaraju ni ljeti: Dehidracije, prijelomi nogu, lutanja po planinama...

18.08.2021.

07:06

Autor: Melita Šare/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

HGSS

HGSS

Foto: Dnevnik / HRT

Domaći i strani gosti, tko god si može priuštiti, ovoga ljeta istražuje prirodne ljepote naše obale. Nakon duge izolacije mnogi su u potrazi za adrenalinskim pustolovinama. U Nacionalnom parku Paklenica provjerili smo imaju li pripadnici HGSS-a više intervencija ove sezone zbog gostiju koji su željni svega. 


Galerija
HGSS, Foto: Dnevnik/HRT
HGSS, Foto: Dnevnik/HRTHGSS, Foto: Dnevnik/HRT

Dok mi uživamo u ljetu i na plaži, Jana Mijailović, HGSS-ovka iz Zadra, dežura u Paklenici. Kaže, nije se nijednom okupala u moru ovog ljeta.

- Japanka je simbol da čovjek nije opremljen, a ono zbog čega mi spašavamo su voda i rasvjeta, istaknula je Jana Mijailović, HGSS, Stanica Zadar.

Kolege iz cijele Hrvatske, volonteri, ovdje u Paklenici dežuraju. Dehidracije, prijelomi nogu, lutanja nadobudnih ljubitelja prirode i turista, situacije su s kojima se za ljetnih vrućina najčešće susreću.

- Nije samo bitno da se voda mora puno piti, to može biti kontraefekt. Nego treba biti i kalija, paradajz, naranča, banana, što jako pomaže da se čovjek rehidrira, rekao je Edin Alikalfić, HGSS, Stanica Zagreb.

I jučer su se, kaže Jana, dva mladića s neodgovarajućom opremom uputila tko zna kamo u Paklenici kako bi snimili što bolji selfie.

Da im je do doma previše lagano pa bi oni nešto što će ih više umoriti.

- U ovoj godini imamo nekih 34 akcije, ali ovo ljeto. Ja da sad ne zazovem koju, ali kolovoz nas je tu u Paklenici poštedio, ali iz drugih stanica javljaju da imaju jako puno akcija, rekla je Jana.

Iako nam plaže izgledaju ovako pa mnogi pobjegnu u planinu, srećom, u Paklenici zasad nema previše intervencija. Čini se da su apeli i edukcije HGSS-ovaca ipak imali određeni učinak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!