17:24 / 13.02.2020.

Autor: P.F./HRT

Pacijent u Zaboku nema koronavirus

-

-

Foto: - / -

Riječ je o muškarcu koji je od početka siječnja do prvog veljače boravio u Kini. Imao je atipične blage simptome, a testiranje je pokazalo kako je negativan na koronavirus.
Pacijent koji je jučer primljen u bolnicu u Zaboku nije zaražen koronavirusom. Riječ je o muškarcu koji je od početka siječnja do prvog veljače boravio u Kini. Sam se javio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a imao je atipične blage simptome.

- U Kini dramatično porastao broj žrtava koronavirusa
- Ministri zdravstva na izvanrednom sastanku u Bruxellesu

- Nalazi su usmeno došli i negativni su, a još čekamo pismenu potvrdu. Pacijent je 23-godišnji bolesnik koji je primljen jučer oko 12 sati. Imao je jedan klinički kriterij i jedan epidemiološki kriterij što je bilo dovoljno za postavljanje sumnje za infekciju koronavirusom, rekla je infektologinja u OB-u Zabok Sandra Ljubičić.



Ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina rekao je kako je pacijentu laknulo te izrazio zadovoljstvo testiranjem protokola kod sumnje na zarazu koronavirusom. "Nama je drago da smo istestirali naš protokol i da je sve funkcioniralo kao po špagi", rekao je Vančina.



- Dok je mladić bio u bolnici, njegovi su roditelji bili u kućnoj izolaciji. Sada više za tim nema potrebe obustavlja se nadzor nad obitelji, mogu dalje živjeti, ići van, rekao je epidemiolog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac.

Iz zabočke Opće bolnice ističu da sve zdravstvene ustanove, u slučaju da se na području Krapinsko-zagorske županije pojavi koronavirus, imaju pomno pripremljen protokol za postupanje i bit će spremne pravodobno i djelotovorno reagirati. Pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom u zabočkoj Općoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana. 

Grlić Radman: Hrvati na kruzeru su dobro i bez simptoma

Svi hrvatski građani na japanskom kruzeru Diamond Princess su dobro i nemaju simptoma koronavirusa, ali ostaju na promatranju u izolaciji do 19. veljače, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Dodao je da će biti u izolaciji dok se ne završi vrijeme promatranja, do 19. veljače. Kruzer Diamond Princess s 3.700 putnika i članova posade u karanteni je u Yokohami od 3. veljače. Do sada je na tome brodu pozitivno testirano više od 200 slučajeva koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!