Pad bespilotne letjelice u Zagrebu, što dosad znamo

11.03.2022.

19:11

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HTV

U Zagrebu se srušila bespilotna letjelica

U Zagrebu se srušila bespilotna letjelica

Foto: Luka Stanz / PIXSELL

Besposadna letjelica kasno sinoć, oko 23 sata, srušila se u Zagrebu, u blizini studentskog doma Stjepan Radić. Snažan prasak uznemirio je građane, a na tlu je ostao 3 metra širok i metar dubok krater, pronađeni su i padobrani. Na sreću, u incidentu nema ozlijeđenih. Letjelica se srušila nakon što je 7 minuta bila u hrvatskom zračnom prostoru preletjevši prije toga nekoliko zemalja članica NATO-a.

Nezapamćena buka prolomila se sinoć zagrebačkom četvrti Jarun. Rotirajuća svjetla policije i vatrogasaca osvjetljavala su krater koji je nastao pri padu letjelice, a vidljivi su bili i njezini ostaci. Oštećena su parkirana vozila, a samo pukom srećom, ozlijeđenih nije bilo. Studenti koji su smješteni u obližnjem domu - šokirani.

- Neko svjetlo malo crveno, čuje se, kao, "pfffsssss..." i puče samo odjednom. I vidjeli smo tu, ljudi bježe i vidjeli smo, kao rupa neka, vele, željeza ima, priča student Ante Baković

Održan sastanak tijela sigurnosno-obrambenog sustava

Nakon što je nad Mađarskom letjela 40 minuta, letjelica je u Hrvatsku ušla u 22 sata i 57 minuta. U našem zračnom prostoru letjela je 7 minuta i kretala se brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 metara. Jutros, nakon nesreće, na mjestu događaja - istražitelji, a na stablima su bili vidljivi ostaci padobrana. U Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak tijela sigurnosno-obrambenog sustava. Premijer Plenković razgovarao je, među ostalim, s predsjednikom Milanovićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

- Riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ne znamo u ovom trenutku je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske, da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a prema riječima premijera Orbana, u Mađarsku iz pravca Rumunjske. Zašto se to dogodilo, da li je neka pogreška ili izgubljena kontrola, to u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi, kazao je Andrej Plenković.

Predsjednik Zoran Milanović okupio je jutros čelnike sigurnosno-obavještajnih agencija i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

- Procjenjujemo da ovo nije usmjereno, to je prvi i drugi dojam, protiv Hrvatske i da se, kao što rekoh, radi o jednom incidentu koji je, srećom, završio bez ljudskih žrtava, kazao je Milanović.

Hrvatski radari pratili letjelicu tijekom cijelog leta

Temeljem onoga što znamo, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine. I srušila se u Zagrebu kad joj je nestalo goriva. Kako doznajemo, hrvatski vojni radari pratili su letjelicu tijekom cijelog leta. Međutim, vrijeme za reakciju bilo je prekratko jer srušila se za manje od 7 minuta. Riječ je o ruskoj letjelici. Istragom se utvrđuje tko ju je lansirao.

Na pitanje je li Hrvatska dobila upozorenje iz Mađarske, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj odgovara: "Ne mogu komentirati druge države, ne želim komentirati druge države. Naravno da smo mi snimili letjelicu našim radarima FP 117, ti su svi radari međusobno umreženi".

- Kontaktirali smo, jasno, i ukrajinsku stranu da vidimo da li oni imaju podatke o tome kako je eventualno ova letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju, svi će maksimalno učiniti napore da se što prije utvrde razlozi uopće dolaska, a onda i rušenja ove letjelice nad Zagrebom, poručio je premijer Plenković. 

Letjelica je preletjela tri zemlje NATO-a

Letjelica je preletjela tri zemlje NATO-a - Rumunjsku, Mađarsku i Hrvatsku. Predsjedniku je postavljeno pitanje je li moguće da Hrvatska ništa nije učinila a u smislu protuzračne obrane.

- To je trenutno predmet ozbiljne istrage u ovim drugim državama nad kojima je ta letjelica letjela dugo vremena, a nad Hrvatskom jako kratko. Pitanje je bismo li s ovom razinom opreme koju imamo uopće mogli što napraviti. Mene najviše zanima kako je moguće da jedna nesofisticirana letjetlica provede na teritoriju članica NATO-a, a da to nitko ne vidi, upozorio je predsjednik Milanović.

Je li došla slučajno ili namjerno?

Premijer ističe - najvažnije je utvrditi tko je lansirao letjelicu i je li do Hrvatske došla namjerno ili slučajno. O incidentu je izvijestio sve čelnike u Europskom vijeću.

- S maksimalnom ozbiljnošću su primili ovu informaciju. Nije baš uobičajeno da na glavni grad padne besposadna letjelica veličine 14 metra, teška 6 tona. To nije nešto što se olako čuje, niti bi se prečulo, kaže Plenković.

Ministar Mario Banožić obišao je mjesto na koje je letjelica pala. Tvrdi - sustav domovinske sigurnosti nije zakazao, a građanima poručuje: "Ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Republiku Hrvatsku, nema mjesta strahu".  

O letjelici se oglasilo i rumunjsko Ministarstvo obrane istaknuvši da je let nad Rumunjskom trajao 3 minute, što je bilo prekratko za njezinu identifikaciju. A u Zagrebu stanovnici i dalje pod dojmom.

- Ključno je utvrditi kako se to dogodilo i kako da se to više ne ponovi, a onda se možemo baviti isto tako sa službama i Civilnom zaštitom i drugim službama koje trebaju biti u pripravnosti, poručio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Sve okolnosti utvrdit će - detaljna istraga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!