"Pakleno je vruće": provjerili smo kako vrućine podnose radnici

21.08.2023.

17:10

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Regionalni dnevnik/HRT

Opet smo pod udarom toplinskog vala i temperatura viših i od 35 stupnjeva. Liječnici savjetuju - treba izbjegavati sunce i temperaturne razlike veće od 7 stupnjeva. A kako toplinski val podnose oni koji rade u još ekstremnijim uvjetima - od hladnjača na -18°C do otvorenih gradilišta i pečenjarnica?

Na gradilištu prži i odozgo i odozdo. Vruće jest, ali raditi se mora! Za svaki se zarađeni euro doslovno preznoje. Rokovi stišću, predaha nema.


- Pakleno je vruće. Popijem od 3 do 4 litre tekućine, kaže građevinski radnik Nikola Đerek.


Oni koji pak rade u rashladnim komorama s plusa ulaze u debeli minus! Naglo ne smiju. Zato postoje temperaturne tampon-zone.


Odlazak u prostor 50 stupnjeva hladniji od vanjskog traži i tijekom ljeta netipičnu dodatnu opremu. Vunena kapa zdravlje čuva. Termohlače - također! Vole u ribarskoj zadruzi reći: nije ovdje hladno "k'o u frižideru" - nego hladnije!


- -18 je. Mora se biti dobro obučen da bi se moglo izdržati 15-ak min. Samo se jednom možete smrznuti i više nećete. Onda ćete se oblačiti, smije se Elizabeta Jurela, radnica u ribarskoj zadruzi.


Rad na ražnju prema mnogima spada u pet najgorih ljetnih poslova.


- Ovdje sad ima bar 70 stupnjeva, kaže radnik u ugostiteljskom objektu Renato Vulić.


Majstor je ražnja - uz vatru 8 sati na dan. Pa ponavlja što svi znamo: navikne se čovjek na sve.


- Kad dođu prve vrućine malo je nezgodno, a kasnije se navikne organizam. Ma ne treba mi sauna, sve ide bez problema, šali se.


Ljetni je neprijatelj - vrućina. Hvali sunce, drž' se hlada! - izgovorila se ta već nebrojeno puta!


- Zbog snažnoga sunca, radi samih sebe i prije svega ribe pokušavamo što prije napraviti posao, kaže ribar Domagoj Grubelić.


Jer debeli temperaturni plus svima teško pada. Diše Dalmacija već predugo na škrge. A paklenih vrućina bit će još!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!