Paladina o obnovi: Do kraja ljeta pokrenut ćemo više stotina gradilišta

22.03.2022.

14:29

Autor: M.Š./HRT

Ministar Ivan Paladina

Ministar Ivan Paladina

Foto: HTV / HRT

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina bio je u hrvatskom Centru za potresno inženjerstvo, gdje je dao izjavu za medije nakon sastanka.

Sastanak se održao na dan druge godišnjice potresa magnitude 5,5 prema Richteru u Zagrebu, a kada je jedna osoba, 15-godišnja djevojčica, smrtno stradala te su uništene i oštećene brojne zgrade.

- Ovaj sastanak za mene je bio jako koristan. Imam jednu jasnu sliku i pregled stanja nakon razgovora posljednjih 10-ak dana. Nismo danas isključivo govorili o obnovi nakon ovih potresa koji su nas pogodili u posljednje dvije godine. Govorili smo o budućnosti potresnog inženjerstva, otvorili smo brojna pitanja, rekao je ministar.

Kaže da će biti ustrajan u konstantnom vraćanju na sve teme koje su spomenute i rješavanju zadataka koje su spomenuli.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije danas je rekao da vremena više nema, da obnova treba početi.

Kada će se vidjeti konkretne stvari na terenu, kada će obnova početi?

- Vidim da svi prebacuju odgovornost na Ministarstvo, ja ću to preuzeti, iako nije sva odgovornost na ovom resoru. Svi smo u ovome skupa, trebamo biti svjesni činjenice da štete koje su nas kod ovih potresa pogodile, gotovo iznosa jednogodišnjeg hrvatskog proračuna, dodaje.

- Sredinom travnja ću prezentirati konkretne korake i jasnu dinamiku realizacije gradilišta i obnove u sljedećih godinu dana i u periodu nakon toga.

- Vjerujem da ubrzavanjem započetih procesa ćemo do kraja ljeta uspjeti pokrenuti više stotina gradilišta, govorim o konstrukcijskoj obnovi i izgradnji zamjenskih objekata. Govorim za područje Zagreba i Banovine. 

Na podsjećanje da mu je struka poručila kako je glavni problem spore obnove spora državna administracija, Paladina kaže da upravo na tom problemu rade, kao i da je ključna tema koju razmatraju ubrzavanje procesa javne nabave, odnosno njezina okrupnjivanja.

Vezano za nekonstrukcijsku obnovu u Zagrebu, kaže da će prvi objekti početi s obnovom relativno brzo, u mjesec-dva. "Imamo 30-ak višestambenih objekata u centru Zagreba koji su u fazi vrlo brzog raspisivanja natječaja za izvođače", dodao je.

Najavio je da će u vrlo kratkom roku biti raspisan novi natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu te je pozvao sve relevantne kandidate da se jave na natječaj.

Pritom se nije složio s mišljenjem da će raspisivanje novog natječaja za čelnika Fonda dodatno usporiti proces obnove.

Paladina je također najavio kako će ubrzo predložiti Vladi da se produlji plaćanje smještaja ljudima koji su izgubili domove zbog potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!