13:42 / 24.05.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/A.M./HRT

Palma: Sigurnost presudan faktor u konkurenciji ove godine u turizmu

Zlatni rat

Zlatni rat

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Očekujući relaksaciju i moguće potpuno ukidanje epidemioloških mjera od 1. lipnja u Hrvatskoj sve glasnije se razmišlja možemo li naš turizam, tj. može li naš turizam biti konkurentan ove godine i možemo li se nositi s ostalim državama. Ove godine turistički nećemo biti jedini otvoreni. Bit će otvoreni  i Francuska, Italija, Španjolska te Malta. 

Turistički analitičara Franco Palma gostujući u emisiji "Studio 4" rekao je kako će presudan faktor na konkurentnost u turizmu ove godine biti sigurnost. 

- Mislim da se možemo nositi s konkurencijom jer, nažalost, svjetski turizam je stao. U tom stajanju posljedice su slične u svim zemljama. Možda je naša mala prednost što sam prošlu godinu imali najbolju u Mediteranu, u ovim skromnim okolnostima, sezonu. No to za konkurentnost, po meni ne znači puno. I dalje će se odigravati trenutna pozicija pojedinih turističkih destinacija što se tiče sigurnosti. Smatram da je to presudan faktor u svemu tome - u tome je konkurentnost veća ili manja, kazao je Palma. Smatra kako spuštanje cijena nije rješenje u ovom momentu. 

- Presudan faktor je sigurnost. Ako u tome uspijevamo kroz mjere koje su za sada jako uspješne i ako nam se otvori tržište kroz oslobađanje od strane naših destinacija emitivnih zemlja onda po meni tada cijene nisu presudan faktor odabira odredišta u ovoj godini, dodao je Plama. 

Petar Ćurlin, hotelijer iz Splita, smatra kako je najvažnije za turističku sezonu da "prorade" aviokompanije te da do srpnja Vlada subvenicionira troškove u turističkom sektoru.

- U gradu Omišu se hoteli otvaraju i mi smo jučer otvorili. Cijeli dio Dalmacije polako se otvara s obzirom na to da je došlo do laganog popuštanja u susjednim zemljama. Prvi gosti, s austrijsko-njemačkog tržišta, su se pojavili i na našem terenu. Međutim ono što je najbitnije da o ovom trenutku prorade aviokompanije koje imaju vezu s aerodromom u Splitu i u Dubrovniku. Tako ćemo dobiti kvalitetnije goste jer mi smo ipak dalje od naših kolega u Istri. Mislim da je otvaranje aviokompanija prema tržištu za nas će biti presudno, kazao je Ćurlin. 

- Bilo bi neophodno još barem par narednih mjeseci, do srpnja, mislim da bi bilo racionalno razmišljati o tome da se subvencioniraju troškovi, odnosno minimalne plaće zaposlenika iz prostog razloga što je likvidnost svih turističkih subjekata u posljednjih godinu dana značajno umanjena, zalihe financijske su iscrpljene do zadnjih granica i za pretpostaviti je da bi bilo mudro i pametno, a pogotovo ako gledamo na činjenicu da je značajno došlo do porasta troškova u nabavi sirovina. Trenutak je u kome bi država mora još barem dva sljedeća mjeseca pomoći ugostiteljskom i turističkom sektoru da se bolje ukope i pripreme te da krenu punim plućima u smislu i kvalitete i vrste usluge koju nude, kazao je Čurlin. 

Palma je istaknuo kako bi vlada subvencije turističkom i ugostiteljskom sektoru treba vezivati uz promet.

- Dok se ne vrate u neke "normalne promete koji su bili u normalnim godinama" subvencija bi trebala biti prisutna. Što je, treba pohvaliti, jedna od glavnih mjera kojim smo spasili taj naša sektor. Da nije bilo tih mjera situacija u turističkom sektoru bila bi bitno kritičnija, kazao je Palma.

- U situaciji u kojoj se nalazimo dobro je da ne dođemo do brojki iz 2019. godine jer situacija se još nije do kraja raščišćena kad govorimo o virusu. Po meni poželjno je da ne dođemo do tih brojki. Masovni dolazak turista treba pričekati još godinu-dvije. Ovisno o ovoj sezoni. Mislim da će sedmi i osmi mjesec biti normali. Prednost ove godine, trebala bi biti, da radimo u devetom i desetom mjesecu, odnosno do kraja poslovne godine, dodao je Palma. 

- Autodestinacije imaju prednost pred aviodestinacijama. To se i prošle godine vidjelo u prometu. U ovom momentu Dalmacija je najosjetljivija u svemu tome. Kad krenu avio linije onda možemo očekivati drugačiji promet, kazao je Palma. 

Ćurlin smatra kako ćemo se teško nositi sa subvenicijam koje su već najavili neki konkurenti poput Malta čije ministarstvo turizma daje 200 eura za svakog gosta koji tri dana boravi na otoku a upola manje za domaći gost.

- Prava stvar bila bi kada bi se i mi na jedan način, poučeni iskustvom, konkurencije okrenuli k tome. Prvenstveno da subvencioniramo putovanja za domaće goste, koji su izvanredni gosti ali platežno ne mogu konkurentni stranim gostima. Što se tiče stranih gosiju sigurno da ima mjesta i mogućnosti da se pojeftine ili uvedu određeni benefiti u smislu prijevoza autoceste, dijelom trajektne linije da se privuku turisti. Oni bi vjerojatno taj novac koji bi potrošili u te infrasturkturne troškove vjerojatno potrošili u ugostiteljstvu u destinaciji u koju dolaze, smatra Ćurlin.   

- Turistički sektor u Hrvatska je u negativnoj poziciji u odnosu na konkurenciju. Činjenica je da kod nas treba stimulirati najviše domaće tržište. Domaći gosti u našoj strukturi čine do 10%, za razliku od nama konkurentskih Italije kojoj čine više od 40%, te Francuske i Španjolske kojoj čine više od 50%. Te destinacije su u odnosu na nas u prednosti. Domaći turizam je onaj koji spašava ukupni promet, naglasio je Palma.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!