Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije vjernicima uputio božićnu čestitku

06.01.2022.

22:29

Autor: HRT

Porfirije, patrijarh SPC-a

Porfirije, patrijarh SPC-a

Foto: HRT / HTV

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije večeras je, na Badnjak po julijanskom kalendaru, u hramu Preobraženja gospodnjeg u središtu Zagreba predvodio svečanu liturgiju. 

Zbog epidemioloških mjera, ali i obnove hrama koji je stradao u zagrebačkom potresu, okupio se manji broj vjernika nego inače. Srpski patrijarh poručio je da je sretan što je večeras u Zagrebu te je vjernicima uputio božićnu čestitku.

- Da osjetimo mir radost i ljubav. Snagu, hrabrost i spremnost da ispravljamo sebe i da ispravljajući sebe poklanjamo sebe svakoga dana sve boljim i boljim svakome sa kim dolazimo u susret ne pitajući se odakle dolazi i koje mu je ime i prezime, rekao je Porfirije, patrijarh SPC-a.

U pravoslavnim obiteljima običaj je da se večer uoči Božića unosi ili pali badnjak - hrastovo drvo. Ono simbolično označava svjetlost, toplinu i obiteljsko zajedništvo. Ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku, vjernici su tradicionalno obilježili paljenje badnjaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!