Ministarstvo poljoprivrede poručuje: Od danas eutanazija svinja

27.06.2023.

12:20

Autor: HTV/HRT

Danas počinje eutanazija svinja

Danas počinje eutanazija svinja

Foto: HTV / HRT

Nakon postavljene sumnje u petak, jučer je potvrđena afrička svinjska kuga. Jednako tako su jučer postavljene nove sumnje na još 2 gospodarstva te jutros na još nekoliko gospodarstava. Ima 10-ak sumnji uz ova dva potvrđena slučaja, izjavio je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

- Od same uspostave sumnje u petak veterinarska inspekcija je na terenu. Potvrdom rezultata propisane su žurne mjere: zabrana premještanja životinja, klanja, prodaje, dezinfekcija objekata. S eutanazijom 40-ak svinja, koje su zatečene u trenutku sumnja na gospodarstvu, će se krenuti danas.

Govori kako je problem je što je na ovim gospodarstvima dio svinja držano na paši i one su se miješale s divljim svinjama. Vrši se izvid koji će pokazati na koji je način bolest ušla u gospodarstva.

Istaknuo je kako se situacija prati već niz godina, posebno od 2019. kada su sva uginuća svinja pregledavana na afričku svinjsku kugu. Isto tako, svi odstreli divljih svinja su pregledavani. 30-ak tisuća domaćih svinja je pregledano i oko 17 tisuća divljih.

Naglasio je kako se definira zaražena zona, a to je oko 3 kilometara oko zaraženih dvorišta. Tu će biti potpuna zabrana klanja i odredit će se zaštitni pojas od 10-ak kilometara gdje će biti zabranjena sva manipulacija sa svinjama izuzev klanja za vlastite potrebe, ali pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Jednako tako biti će zabranjen i lov u zaštitnom pojasu.

- Afrička svinjska kuga egzistira 4-5 godina u našem okruženju. Rade se izvidi kako bi se utvrdilo je li bolest došla preko granice ili je došla miješanjem s divljim svinjama, rekao je.

Dodaje kako je o slučaju obaviještena EK i sve članice EU, a jednako tako i susjedne zemlje.

Istaknuo je kako bolest nije opasna za ljude, a ni za ostale životinje. Bolest je isključivo opasna za svinje.

- Veterinarska inspekcija čini sve kako bi lokalizirala bolest i spriječila daljnje širenje. To je važno kako ne bi bili definirani kao zemlja s afričkom svinjskom kugom i tako izgubili status izvoznika, naglasio je Pavić.

Rekao je kako sva gospodarstva koja se nisu držala pravilnika koji propisuje zabranu držanja svinja na otvorenom neće dobiti naknadu.

Naglasio je kako je ovo prvi puta da je afrička svinjska kuga u Hrvatskoj. Ona je u Europu unesena 1957. godine.

Iz Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, javio se za Dnevnik Hrvoje Šimunović.

- Zaražene svinje držane su na otvorenome, a jučer su izuzeta i dva uzorka s područja Gunje i Rajeva Sela zbog sumnje na zarazu afričkom svinjskom kugom. U tijeku je provjera izuzetih uzoraka, rekao je.

Dodaje da su iz Ministarstva poljoprivrede sve vlasnike svinja pozvali da ne zakapaju uginule životinje, već da se prije jave nadležnom veterinaru, jednako tako da ne odnose leševe životinja, nego da i obavijeste nadležno veterinarsko tijelo. 

Podsjetio je i kako je nedavno zabilježen i slučaj pojave Afričke svinjske kuge u susjednoj Bosni i Hercegovini, u koju je pretpostavlja se, došao virus iz Republike Srbije. 

- Inače, kako je zapravo o ozbiljnoj i osjetljivoj temi riječ, možda ponajbolje svjedoči činjenica da nitko iz veterinarske službe niti veterinarskog inspektorata o ovoj temi nije htio govoriti pred našom kamerom, istaknuo je Šimunović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!