Pavić Šimetin: Cjepiti se može i treba još uvijek

04.01.2023.

10:32

Autor: Hina/I.B.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Foto: HTV / HRT

Pretoplo je za ovo doba godine, iza nas su blagdanska druženja i proslave, bez epidemioloških mjera - broj zaraženih raznim virusnim bolestima - raste. Jučer je u Brodsko-posavskoj županiji, koja tjedno bilježi više od dvije stotine oboljelih od gripe, zabilježen je i prvi smrtni slučaj. U emisiji Studio 4 o tome je govorila gospođa Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema posljednjim podacima, ali to su podaci od tjedna u kojem je bio Božić, radilo se o nešto manje od 1.800 potvrđenih slučajeva gripe. Ono što je zabrinjavajuće, na što posebno obraćamo pozornost je činjenica da je više od 1.000 tih slučajeva upravo u tom posljednjem tjednu potvrđeno, prema tome imamo jedan veliki porast na tjednoj razini. On će se nastaviti sljedećih mjesec dana, istaknula je.

- Za vrijeme prošle epidemije gripe imali smo nešto više 6.000 potvrđenih oboljelih, dok smo 2020./2021., kad smo imali jače epidemiološke mjere, imali povrđena samo dva slučaja gripe, kazala je.

Naglasila je da mi ne možemo znati kakva će gripa biti ove sezone, a kakva sljedeće.

- Moguće je da je dio toga posljedica tih sezonalnih promjena. Uvijek kad imamo puno zaraženih, pogotovo ako su oni starije životne dobi, ili osobe s drugim bolestima, moguće je da se radi o teškoj gripi i da ona zahtjeva i hospitalizaciju pa čak i smrtne ishode, istaknula je.

- Cijepljeno je negdje oko 268 tisuća ljudi. Naručili smo 600 tisuća doza pa se svi koji žele mogu odmah doći cijepiti. Cjepiti se može i treba još uvijek, bez obzira što je sezona počela. Ako i dođe do zaraze znakovibolesti su slabiji. Rijeđe je potrebna hospitalizacija i na neki način se lakše prebrodi pa i preživi gripa, poručila je.

- Osobe starije životne dobi, bolesni, zdravstveni djelatnici, djelatnici za starije i nemoćne, trudnice - odmah na cijepljenje. Isto tako tko želi, a ne spada u ove kategorije, ne treba više odgađati, naglasila je.

- Još uvijek se možete cijepiti bez obzira što je počela epidemija, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!