U Slavonskom Brodu muškarac preminuo od gripe

03.01.2023.

Zadnja izmjena 19:28

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

U Slavonskom Brodu muškarac preminuo od gripe, ilustracija

U Slavonskom Brodu muškarac preminuo od gripe, ilustracija

Foto: HTV / HRT

U vrijeme blagdana višestruko se povećao broj oboljelih od respiratornih bolesti, ponajprije gripe koja se, nakon dvije godine oštrih mjera protiv COVID-a, vratila na velika vrata. U Hrvatskoj je uzela i prvu žrtvu.

Gripa je uzela prvi život, u bolnici u Slavonskom Brodu preminuo je 64 godišnji muškarac.

- Imao je upalu pluća i imao je respiratorno zatajenje. Nažalost je gripa bila ta koja je po svemu sudeći potaknula taj neželjeni i nepredviđeni niz događaja, objašnjava dr. Ivica Čabraja, Odjel infektologije, OB Slavonski Brod.

- Riječ je o osobi koja je rođena 1958 godine, necijepljena sa komorbiditetima, rekao je dr. sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

U jedinici intenzivnog liječenja u Klinici za infektivne bolesti 15 je teško oboljelih od gripe.

- Neka prosječna dob je otprilike oko 50, 55 godina, nisu ni stari ni mladi, najmlađi nam je 37 godina, najstarija 76. Ono što je definitivno izvan normalnih gabarita je invazivna streptokokna infekcija, objašnjava izv. prof. dr. sc. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju.

Zbog te gnojne angine, COVID-a i gripe sve više pacijenata zove i kuca na vrata obiteljskih liječnika.

- Prošli mjesec smo imali 147 testiranja od toga je 70, 80 posto bio COVID, sve ono što je negativno je najvjerojatnije gripa, smatra dr. Branislava Čilić, liječnica obiteljske medicine.

Broj oboljelih raste u cijeloj zemlji.

- U porastu smo tako da se na tjednoj razini u ovom 52 tjednu udvostručujemo. Svjetsko prvenstvo, božićni blagdani, adventi, događanja, druženja, život mora ići dalje i normalno da se kapljična infekcija širi ovako brzo u ovo vrijeme, objašnjava dr. Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju NZJZ-a Osječko-baranjske županije.

- Brojka oboljelih raste. Službeno zasad imamo 180 slučajeva, naravno realna brojka je puno veća, kaže dr. Jasna Valić, voditeljica Službe za epidemiologiju, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Prevladava virus gripe tip A, najviše se raširio među djecom predškolske i školske dobi. Pogoršanje tek slijedi.

- Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana se djeca vraćaju u školu, nakon toga se bilježi porast i ponovno kada se skijaši vrate. Znači izbjegavati neke zatvorene prostore zagušljive u kojima nije često potrebno niti boraviti u velikom broju ljudi, prati učestalo ruke, ukoliko se boravi u prostorima u kojima je mogućnost infekcije velika, nositi masku, svakako pozivamo ljude da se cijepe, poručila je dr. Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja HZJZ-a.

Jer tako se ova smrtonosnu bolest može izbjeći i spriječiti.

Epidemiologinja HZJZ-a: Vrhunac gripe očekuje se sredinom veljače

Nakon respiratornog sincicijskog virusa zbog kojeg se pune hitne i pedijatrijske čekaonice, streptokok, koronavirus i gripa, od koje je broj oboljelih u samo tjedan dana porastao za čak 140 posto, sve više problema zadaju i odraslima. 

Prema posljednjim podacima od prije dva tjedna, u Hrvatskoj je ove sezone dosad zabilježeno 1759 slučajeva gripe. S obzirom na to kako liječnici kažu da je pritisak velik i da sve više građana traži njihovu pomoć - za očekivati je da je taj broj danas znatno veći, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Ruža Ištuk.

Najveći broj oboljelih je u tri županije - Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj.

- Prema svemu sudeći, epidemija gripe je počela, počinje uzlazna putanja po broju oboljelih i za očekivati je da će u idućim tjednima te brojke rasti. Prema zadnjim izvješćima koja su dostupna najveći broj oboljelih je u tri županije - Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj. Kao što je očekivano, najveća stopa je kod djece školske i predškolske dobi, a najniža kod osoba iznad 65 godina, rekla je epidemiologinja dr. Vesna Višekruna Vučina, HZJZ.

Kaže kako je uobičajeno da tijekom siječnja u Hrvatskoj naglo poraste broj novooboljelih.

- Iza nas su blagdanska druženja i za očekivati je da će broj prijava novih slučajeva gripe sada rasti. U Hrvatskoj je uobičajeno da kroz siječanj naglo raste broj novooboljelih, sredinom veljače dolazi do vrhunca, a nakon toga dolazi do blagog pada. Ali sve to ovisi o sezoni, svaka sezona gripe može biti različita, ovisi o različitim faktorima, o imunitetu ljudi, vremenskim prilikama, objasnila je dr. Višekruna Vučina.

Poručila je da još nije kasno cijepiti se protiv gripe te je pozvala rizične skupine, starije i sve ostale koji se još nisu cijepili da to učine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!