12:17 / 18.08.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Pavić Šimetin za HTV: Imamo pogoršanje situacije, među oboljelima uglavnom mladi

Ivana Pavić Šimetin

Ivana Pavić Šimetin

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 524 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je porast od 37,5 posto u odnosu na prošlu srijedu.

- Ovakav broji nismo imali od svibnja početka lipnja. Radi se o pogoršanju situacije. Već 6-7 dan zaredom imamo više od 300 novooboljelih, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin u podnevnom Dnevniku HTV-a.

Istaknula je kako se to odmah osjeti i na broju hospitaliziranih, kojih je prije dva dana bilo ispod 200, a danas ih je 235.

- Najveći porast novooboljelih imamo u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Obično su to zadnjih dana mlađi ljudi - 20-29 godina. To je posljedica okupljanja i odlaska u klubove, a činjenica je da taj dio populacije nije cijepljen, rekla je Pavić Šimetin.

Istaknula je i da ako se nastave uzlazne brojke možemo očekivati postrožavanje mjera.

- Način na koji možemo ovo zaustaviti je ograničenje okupljanja i svih situacija gdje se može doći u kontakt, pogotovo s nepoznatima s kojima ne žive. Ako i jesu takva okupljanja onda moraju biti s maskom i distancom, a i digitalne covid potvrde daje određenu sigurnost, istaknula je.

Dodala je da će sutra biti objavljena nova karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), te da očekuju da će Hrvatska i cijela obala biti u narančastom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!