Pavić Šimetin: Porast zaraženih bio je najveći 7. srpnja

02.08.2022.

10:36

Autor: T.V./HRT

Pavić Šimetin: Porast zaraženih bio je najveći 7. srpnja

Pavić Šimetin: Porast zaraženih bio je najveći 7. srpnja

Foto: HTV / HRT

Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj ponovno raste. Razlog su podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 koje su iznimno zarazne. Unatoč tome, maske nisu obavezne i treba ih nositi samo u dva okruženja – zdravstvenim ustanovama, što uključuje i ljekarne, te domovima za starije za nemoćne, kaže zamjenica ravnatelja HZJZ, prim. dr. sc. Ivana Pavić-Šimetin.

"Preporučamo da se maske nose i svugdje drugdje, pogotovo oni starije životne dobi i bolesni, ali nije obavezno.“

dr. Ivana Pavić-Šimetin

Unatoč činjenici da je ljeto i pretpostavci kako će broj zaraženih biti manji, brojke ipak rastu. Govori se kako je trenutno aktivna podvrsta omikrona zaraznija od prijašnjih te nosi teže posljedice. Pavić-Šimetin kaže kako je situacija ipak puno bolja nego prije.

- Porast zaraženih bio je najveći 7. srpnja, iznosio je 180 posto u odnosu na prethodna dva tjedna. Sada imamo ublažavanje porasta koji je sada na svega 13 posto. Situacija je stabilna, a nije ni teška klinička slika i većina građana ipak prolazi s blažom bolesti – posebno oni koji su cijepljeni ili su preboljeli prije 3 do 4 mjeseca, kaže.

Cijepljeno je nešto manje od 69 posto građana odrasle dobi, što nije dovoljno za stvaranje kolektivnog imuniteta, napominje.

- Ne samo zato što veći udio nije cijepljen, nego zato što cjepivo ne štiti u potpunosti od zaražavanja. Ono štiti protiv teških oblika bolesti i smrtnih ishoda, ustvrdila je Pavić Šimetin.

Na jesen se, kaže, očekuje se novo, redizajnirano cjepivo koje će sadržavati podvarijante omikrona. Tada će se ponovno svi odrasli građani pozvati na dodatnu dozu cijepljenja, no bit će dobrovoljno kao i do sada. Napominje kako o uvođenju covid potvrda, kao ni maski, za sada ne razmišlja ni Hrvatska, ali ni ostale zemlje.

- To će ovisiti o epidemiološkoj situaciji na jesen, i kakav soj virus u tom trenutku bude u cirkulaciji. Ako ostane ovako, na jesen bi nastavili s jednakim principom. Nakon dvije i pol godine, kaže Pavić-Šimetin, o koronavirusu epidemiolozi znaju puno više, ali činjenica je i da uče u hodu. Stalno se događaju nove stvari, pa ni za ovo kako je sada ne možemo reći da je to neka završna situacija i da sve znamo. Sutra nas može nešto novo iznenaditi, ali puno se toga napravilo vezano uz dijagnostiku, rekla je.

Trenutno je oko 332 zaraženih na milijun stanovnika.

- To znači da je dnevno oko 1200 novozaraženih u prosjeku. Ukoliko primijetimo simptome, dodaje Pavić-Šimetin, bilo bi dobro potvrditi pozitivan kućni test ili BAT ili PCR testom. Svatko s pozitivnim testom mora ostati kod kuće u izolaciji. Ona traje 10 dana za osobe koje nisu potpuno cijepljene ili nisu preboljele, a 7 dana za one koji su potpuno cijepljeni ili su preboljeli. Svi mogu 5. dan sami napraviti test, i ako je on negativan prekida im se izolacija, objašnjava. Ostali ukućani, dodaje, više ne trebaju biti u izolaciji.

- Mogu se normalno ponašati, ali u kontaktu s drugim osobama bi trebali nositi masku i održavati distancu. Ako imaju u obitelji stariju ili bolesnu osobu, trebali bi 10 dana izbjegavati kontakt s njima, poručila je.

Koliko će još trajati borba s koronom na ovoj razini teško je pretpostaviti.

- Ako se nastavi ovakav slijed kao do sada, onda bi išli prema tome da se to pretvara u virus poput mnogih koji uzrokuju običnu prehladu. No, uvijek postoji mogućnost mutacije koja će opet imati onakve teže oblike bolesti kao što je bila delta varijanta. Teško je davati bilo kakve ozbiljne dugoročne prognoze, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!