Pavić Šimetin u Dnevniku: Očekujemo blagi porast, još neće biti "platoa"

18.10.2021.

19:11

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ivana Pavić Šimetin, HZJZ

Ivana Pavić Šimetin, HZJZ

Foto: HTV / HRT

Brojevi u četvrtom valu epidemije ponovno ubrzano rastu. Danas je gotovo dvostruko više zaraženih nego prošloga ponedjeljka. 

- Mali su to apsolutni brojevi za nedjelju, radi se o dvostrukom povećanju o odnosu na tjedan prije, ali teško je njima zaključiti da se radi o velikom povećanju. Svakako je upozorenje da se cijepimo, da nosimo maske i da održavamo distancu, poručila je u središnjem Dnevniku HTV-a zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Škole nose oko 22% novooboljelih, više su to učenici osnovne nego srednje škole, a zbog činjenice da ih i i više ima.

- Imamo oko dvije tisuće novooboljelih u toj dobnoj skupini svakoga tjedna. Sada nas čeka i početak akademske godine. Od kada je počela škola najmanji je udio od 20 do 29 godina, ispred njih su dob 10 do 19 i dob 30 do 50, prema tome s početkom akademske godine može se očekivati porast u skupini 20 do 29 godina. 

Što se tiče mogućeg razvoja događaja u idućim tjednima te za mjesec ili dva dana, Pavić Šimetin poručuje da se može očekivati jedan blagi porast novooboljelih u populaciji u odnosu na prethodne tjedne.

- Porast broja novooboljelih ipak se usporava, sada je na nivou nekakvih 7%, ali taj početak akademske godine, potom situacija sa školama i s radnom populacijom 30 do 50 godina, moguće je da neće biti vrlo brzo "plato" i smanjenje. Već blagi porast.

Za sada se ne razmišlja o potpunoj online nastavi jer rade na pretpostavci da se one moraju zadnje zatvoriti jer su od iznimnog značaja za djecu.

- Tamo gdje se pojavi zaraza onda imamo djelomične samoizolacije, a ako je više slučajeva u razredu, onda ide cijeli razred, poručuje.

Komentirala je i cijepljenje trećom dozom. 

- S današnjim danom broj cijepljenih je prešao tisuću. Priprema se cijepljenje za domove i bolnice, to će biti princip cijepljenja kakav smo imali na početku prve faze, odnosno u samim domovima ili zdravstvenim ustanovama, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!