Pavić: Solidarni smo s Poljskom; Kekin: Treba zadržati hladnu glavu

15.11.2022.

22:36

Autor: Otvoreno/HRT/IMS

Otvoreno

Otvoreno

Foto: HTV / HRT

Prije rasprave o saborskom aktualcu, gosti večerašnjeg Otvorenog osvrnuli su se na vijest da su na selo u Poljskoj pala dva projektila pri čemu su poginule dvije osobe. Navodno je riječ o zalutalim ruskim projektilima ispaljenim u sklopu ruskog napada na niz ukrajinskih gradova. 

Galerija
Marko Pavić, Foto: Otvoreno/HRT
Ivana Kekin, Foto: Otvoreno/HRTFurio Radin, Foto: Otvoreno/HRTDavorko Vidović, Foto: Otvoreno/HRT

Poljska je članica NATO-a, a članak 5 tog Saveza kaže da se napad na jednu članicu NATO-a smatra kao napad na sve ostale članice te da je sve druge zemlje moraju braniti.

Marko Pavić, saborski zastupnik HDZ-a, komentirajući događaje u Poljskoj rekao je kako je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u kontaktu s poljskim kolegom. 

- Treba vidjeti što se desilo. Ukoliko je to provokacija i želja za eskalacijom, to treba osuditi maksimalno. Solidarni smo s poljskim narodom. Idemo vidjeti očitovanje poljske vlade pa vjerujem da ćemo moći donijeti i naš stav o tome, rekao je Pavić.

Već se počelo postavljati pitanje članka 5. U slučaju da dođe do aktivacije članka i Hrvatska bi imala određene obveze.

Ivana Kekin, saborska zastupnica Možemo, smatra da "treba stati na loptu". Istaknula je da su okolnosti još uvijek nerazjašnjene te da uz solidarnost sa svima koji su žrtve ruske agresije treba zdržati hladnu glavu.

- Sigurna sam da svi osjećaju nelagodu kad slušaju takve vijesti, ali treba ostati pribran dok ne dođu druge informacije. To se tiče i aktivacije članka 5. Procedura je relativno jasna, mora se postići suglasje između Vlade, predsjednika Republike i Sabora, ali mislim da mi nismo u trenutku u kojem trebamo o tome pričati, poručila je Kekin.

Podsjetila je da je 1. ožujka aktiviran članak 4.

- On upućuje da ako se ijedna članica NATO-a osjeća ugroženo po bilo kojem ključu, da se članice NATO-a mogu konzultirati i donositi zaključke. Već postoji mehanizam u kojem se može sagledavati ova situacija, rekla je.

Davorko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata, je rekao kako se zasad ne zna čiji je to projektil  te da ne treba brzati sa zaključicima niti sa donošenjem odluka.

- Koliko vidim ni Pentagon nije potvrdio izvješće koje je došlo iz američkih obavještajnih službi tako da ne vidim razlog za pretjerano reagiranje. Razumijem da se poljska vlada trebala sastati, to smo i mi napravili kad je pao dron u Zagrebu, rekao je.

Sve se ovo događa dok na Baliju zasjedaju lideri G20 koji pripremaju deklaraciju u kojoj bi trebalo stajati da današnjica ne smije biti era rata. Može li svijet izbjeći globalni rat?

Furio Radin, saborski zastupnik (Nezavisni) rekao je da sve upućuje na mogućnost da nekome ne odgovara da se strane dogovaraju.

- Sve ovo neodoljivo podsjeća na onaj dron koji je pao u Zagrebu. Najbolja bi tu situacija bila da se radi o zalutalim projektilima. To je psihološki rat, svatko će drugoga optuživati da je kriv. Mi smo se svrstali u NATO savez čiji smo član i takvo svrstavanje nas obvezuje, poručio je.

Saborski aktualac

Sva su pitanja oporbe na saborskom aktualnom prijepodnevu bila upućena premijeru Andreju Plenkoviću, koji je poručio da nema potrebe za prijevremenim izborima. Tvrdi da je njegovoj Vladi agenda politička stabilnost, bez koje ne bi bilo gospodarskog rasta, zaposlenosti, paketa mjera vrijednog 26 milijardi kuna. Oporba ga optužuje da ne ispunjava ono što obećava. Smatra da je s Inom i Fortenovom šteta koju čini dosegnula vrhunac te da da se ne štite ključni interesi države.

- Svrstali smo se uz zapadnu civilizaciju, to donosi određene obveze i nadam se da ćemo ih moći u potpunosti ispoštovati. Bitna nam je sigurnost, stabilnost, a mislim da su poruke premijera i vladajuće većine s današnjeg aktualca išla u tom smjeru - da nudimo sigurnost i stabilnost, da nudimo ekonomski razvoj, da smo osigurali 26 milijardi kuna za inflatorni paket, rekao je Pavić.

Aktualna je priča oko toga hoće li Hrvatska obučavati ukrajinske vojnike. Predsjednik Republike Zoran Milanović je protiv toga no rekao je da će prihvatiti takvu odluku ako dvotrećinska većina da "zeleno svjetlo".

- Nema dvojbe ni sumnje da je Sabor svojom deklaracijom pružio jasnu potporu Ukrajini i da pritom to uključuje svu tehničku i humanitarnu pomoć, u tom smislu mi nemamo nikakve dvojbe, ali je politički nezidrživa situacija u koju se dovode građani, rekao je Vidović.

Ivana Kekin komentirala je odustajanje mirovinskih fondova od kupnje udjela Fortenove.

- Ključno je pitanje zašto je Vlada toliko htjela da mirovinski fondovi uđu u to? Ono što je sporno jest da je lex Agrokorom Vlada dovela Hrvatsku u situaciju da preko noći iza leđa svi naši strateški resursi mijenjaju vlasnike. To je dovelo do svijesti mnogih građana kako nemamo kontrolu niti nad prehrambenim sektorom niti nad našim izvorima vode, a o energetici smo sve vidjeli preko Ine. Zaista se postavlja pitanje je li se dogodilo nešto protivno sankcijama i ako jest - kako je moguće da to Vlada ne zna, upitala je Kekin.

Upitan o svjedočenjima na Antikorupcijskom vijeću, Radin je rekao "da je legitimno sve što je usmjereno za borbu protiv korupcije s time da to bude borba protiv korupcije".

- Ako se jedno saborsko tijelo počne baviti afirmacijom određene stranke ili osobe umjesto predmeta kojim bi se trebao baviti onda tome treba stati na kraj. Ne znam što se točno događa. Sad se optužuje jedna stranka da je kriva za sve moguće na ovom svijetu. Ono što je pouzdano korupcijski to treba biti direktno poslano DORH-u. Iskorištavanje neke stvari za politiku su isto tako amoralne kao i korupcija, poručio je Radin.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!