Pavliček: Drastično poskupila voda u Vukovarsko-srijemskoj županiji

15.03.2023.

Zadnja izmjena 10:58

Autor: M.M./Hina/HRT

Drastično poskupila voda u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Drastično poskupila voda u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček upozorio je u srijedu na drastično poskupljenje vode u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozvavši premijera i ministra gospodarstva da reagiraju isto kao što su to učinili zbog najave povećanja cijene vode u Gradu Zagrebu.

- Od 1. veljače došlo je do poskupljenja vode u Vinkovcima, gradu Otoku te 15 općina Vukovarsko-srijemske županije koje pokriva vinkovački vodovod i kanalizacija u ukupnom iznosu od 30 posto, rekao je Pavliček u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora. To obuhvaća, pojasnio je, više od 65 posto svih žitelja te županije.

Uspoređujući račune za vodu iz Vinkovaca i Zagreba kazao je da onaj iz Vinkovaca na deset kubika vode iznosi 29 eura sa svim davanjima (2,9 eura po kubiku), a u Zagrebu je račun za sedam kubika vode 16,7 eura (2,3 eura po kubiku). Pavliček je upozorio kako to pokazuje da je za 60 centi skuplja voda u Vukovarsko-srijemskoj županiji nego u Zagrebu u kojem je najviša prosječna neto plaća. Pri tome, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je neto plaća za 14 posto niža od prosjeka zemlja te čak za 35 posto od Grada Zagreba.

- Ali ovdje nisam čuo premijera Andreja Plenkovića, nisam čuo ministra Davora Filipovića da proziva aktualnu gradsku vlast i gradonačelnika Vinkovaca zbog drastičnog poskupljenja cijene vode. Ipak se radi o stranačkim kolegama, pa nije red da diramo svoje, rekao je Pavliček i pozvao ih da svojim autoritetom 'prisile' Skupštinu društva da smanji cijene vode.

Klasić: Neuspjeli eksperiment s gospodarenjem otpadom


Osvrćući se na aktualnu zagrebačku vlast Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) rekao je da smo postali svjedoci neuspjelog eksperimenta s gospodarenjem otpadom gdje Zagrepčani prikupljaju smeće u tzv. plastične ekološke vrećice koje se poslije zakopavaju na Jakuševac. Pritom povećane troškove neuspješnog vođenja grada i Holdinga se povećanjem cijena prebacuje na 'leđa' građana. Klasić je upozorio i da su već na prvoj stepenici izbora Uprave i direktora Zagrebačkog holdinga postali svjedoci stranačkog kadroviranja, ali ovaj put u režiji stranke Možemo i SDP-a.

Mostov Zvonimir Troskot upozorio je na zagađenje Mrežnice kod Duge Rese zbog ispuštanja kanalizacije iz vikendica, dok građani plaćaju naknadu kako bi sa tom zagađenom vodom zalijevali okućnice i voćke i sl. Podsjetio je da je karlovački gradonačelnik još 2021. godine upozoren da se velike zagađene vode ispuštaju u Mrežnicu koja se poslije ulijeva u Koranu blizu vodocrpilišta blizu Turnja. Zapitao se i gdje su uložena sredstva kojima se mogla napraviti brana na Kupi da se voda preusmjerava u kanal kako se Karlovac ne bi potapao za vrijeme poplava.

Peović: Počeli su pritisci na radnike Wolta i drugih digitalnih platformi


Saborska zastupnica Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) ustvrdila je u srijedu u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru da su, nakon što su se radnici Wolta i drugih digitalni platformi pobunili, počeli pritisci države i medija na radnike.

Skidaju se slike s nedavnog okruglog stola, šalju demanti te agregatorima snimke uz poruku da se nekoga ne zaposli. Država, odnosno Državni inspektorat traži od radnika higijenske knjižice, a liberalni mediji pišu da bi trebalo radnicima davati napojnicu i tako im pomoći, rekla je Peović.

- Savez digitalnih platformi i vladajućih očito je vrlo jak, vladajući ako nisu primili 'pinku' za ovo što su napravili onda ne znam što je, ne zna se što je gore - da su glupi ili potkupljeni, ustvrdila je Peović dodavši da Zakon o radu koji potpuno amnestira digitalne platforme nema nitko u Europi.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) u slobodnom govoru osvrnuo se na krojenje izbornih jedinica koje je premijer Andrej Plenković povjerio Vladimiru Šeksu, Karlu Ressleru, Ivanu Anušiću i Ivanu Malenici te povukao paralelu s gerrymanderingom, politički pristranom podjelom izbornih jedinica.

Skupini koju je nazvao grupa MARŠ, skraćenici njihovih prezimena, Bauk je poručio da imaju samo dvije opcije, prva je da izborne jedinice ostanu nelogične kakve su danas i nazovemo to šeksoresslering, a druga da se izborne jedinice poklapaju s granicama županija.

Ako budete poštivali odluku Ustavnog suda ne možete puno ušičariti za svoju stranku pa je možda najbolje da napravite pošteno, kazao je Bauk.

Željko Pavić (Klub Socijaldemokrati) pozvao je da se ponovno uvede sustav obrane od tuče u Hrvatskom zagorju napomenuvši da je prikupljeno više od 12.000 potpisa na peticiju kojom to građani traže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!