Pavlović o zbrinjavanju otpada: Stihijskim idejama se ugrožava kvaliteta života i zdravlje građana

14.05.2022.

14:59

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Zbrinjavanje otpada u Zagrebu

Zbrinjavanje otpada u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Zagrepčani odvoz otpada više ne bi trebali plaćati prema kvadraturi stana, nego prema količini smeća. Novi sustav razdvajanja, odvoza i zbrinjavanja otpada stupa na snagu 1. srpnja, dakle u srcu ljeta. 


- Najveći problem stvara zbrinjavanje glomaznog otpada, zato što gradska vlast još uvijek nije našla kvalitetan način u skladu s gospodarenjem glomaznog otpada, naglašava u Studiju 4, Josip Pavlović iz Udruge "Ekologija grad".

Kako kaže kapaciteti na Jakuševcu za zbrinjavanje glomaznog otpada su pretrpani preko svih mjera i prijeti strah od samozapaljenje otpada.

- Prema saznanjima, upitno je hoće li plan odvoženja otpada krenuti, kako je obećano, s 1. srpnjem. Što se tiče podzemnih spremnika, grad već u 90 posto grada ima infrastrukturu za to, no oni ne dolaze u obzir. Svi spremnici će biti držani u stambenim zgradama, što, kako kaže nije rješenje.

Pavlović je naglasio kako rješenja postoje, ali stvari se moraju raditi planski. Kako kaže, gospodarenje otpadom je strategijsko pitanje i planovi se moraju raditi na dugoročni period.

- Stihijskim idejama se ugrožava kvaliteta života i zdravlje građana, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!