Pavlović: Potpuni raspad sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu

28.12.2022.

10:24

Autor: HRT/I.B.

Josip Pavlović

Josip Pavlović

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da je s novim sustavom odnošenja otpada grad prodisao. S druge strane sve više građana tvrdi da je, kad je riječ o otpadu, gora situacija nego u vrijeme bivše vlasti u metropoli. Tijekom blagdana opet su se pojavili problemi odvoza smeća s ulica, posebno biootpada. Upravo zato Zelene udruge najavile su nove tužbe. Josip Pavlović iz udruge Ekologija grad gostovao je u emisiji Studio 4. Rekao je da su kritike na mjestu.

- Međutim, najviše zabrinjava je činjenica da niti gradonačelnik Tomašević, niti gradska vlast ne priznaju postojanje nikakvih problema, bave se nekakvim trivijalnim uspjesima, dok je s druge strane evidentno da je nakon godinu dana kaosa došlo do potpunog raspada sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu. Prošle godine smo imali problem s glomaznim otpadom, svaki grad je imao neko svoje divlje odlagalište jer Čistoća nije odvozila glomazni otpad iako je građanima uredno naplaćivala uslugu odvoza. Odvoz miješanog komunalnog otpada, plastike papira - kasni po nekoliko tjedana. Biootpad isto tako, imali smo situaciju da grad doslovno smrdi, posebno jugoistočni dio, deponij Jakuševac, a smrad se znao osjetiti i do centra grada Zagreba, rekao je.

Žalbe

- Mi smo se, između ostalog, žalili protiv proširenja deponija Jakuševac koji na jedan potpuno netransparentan i nezakonit način proveden prošle godine između Božića i Nove godine. Grad Zagreb je zagrebačkom Holdingu - znači sam sebi - izdao dozvolu za proširenje prostora za skladištenje i obradu otpada, kao i za drobilice. S obzirom na to da grad Zagreb to izdaje sam sebi, nema osobe u postupku koja ima pravo na žalbu. Zbog toga Aarhuška konvencija omogućava tu tzv. okolišnu demokraciju i daje legitimitet udrugama, zainteresiranoj javnosti da sudjeluje u nekakvim planovima, projektima, koji imaju utjecaj na okoliš, kazao je.

Apsurd cijele situacije je da se gospodin Tomašević kad je bio na čelu Zelene akcije više puta pozivao na tu Aarhušku konvenciju, naglašava.

Štetan utjecaj drobilica

- To ne tvrdim samo ja. Tvrdi i struka, na kraju krajeva mjerne stanice koje prate kvalitetu zraka, naročito na tom dijelu grada Zagreba - konstantno bilježe izrazito lošu kvalitetu zraka. Državni inspektorat suodgovoran je za ovakvu situaciju. Mi konstantno prijavljujemo kršenja zakona, prilažemo i dokaze. No loptice odgovornosti prebacuju se s jednog ureda na drugi. Svojim nepostupanjem oni su doveli da je Zagreb u situaciji u kakvoj nikad nije bio, istaknuo je Pavlović.

- Problem otpada u Zagrebu postoji dugi niza godina. Grad Zagreb ima instrumente kojima se to može riješiti. U podružnici Čistoće evidentno je došlo do raspada sistema i čini mi se da se od Čistoće ništa previše ne može očekivati osim štrajka na koji radnici imaju pravo i podršku cijelog dijela javnosti, kazao je Pavlović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!