20:59 / 09.07.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/HRT

Pčelari nezadovoljni nalazima o uginuću 60 milijuna pčela

-

-

Foto: - / -

Nakon više od mjesec dana stigli su laboratorijski nalazi uzoraka uzetih poslije masovnog uginuća pčela početkom lipnja u Međimurju. Analiza je otkrila otrove, no u granicama dopuštenog, pa službeni uzrok - i dalje nije poznat.
Nakon više od mjesec dana stigli su laboratorijski nalazi uzoraka uzetih poslije masovnog uginuća pčela početkom lipnja u Međimurju. Analiza je otkrila otrove, no u granicama dopuštenog, pa službeni uzrok - i dalje nije poznat. Pčelari su nezadovoljni i smatraju da se reagiralo prekasno.

I dalje se ne zna uzrok pomora pčela u Međimurju

Ispred 30-ak međimurskih pčelara, kojima je uginulo 60 milijuna pčela, u Domašincu su oko 18 sati pročitani neslužbeni nalazi laboratorija.

- Dva uzorka su pozitivna na otrov, a svi su ostali uzorci negativni na pesticide do granica destabilnosti, rekla je Ana Pepelko, predstavnica pčelara.

Ako su otrovi pronađeni u tragovima, to ipak nije službeni dokaz da su oni uzrok masovnog pomora koje Međimurje ne pamti. Pčelari tvrde da se prekasno uzeo uzorak.

- Mi smo prvi u Hrvatskoj koji smo imali takav pomor i nije se znalo što treba učiniti. Svi su rekli, to su mala bića, to nije bitno, ali kad je to sve izašlo van, bilo je prekasno, kazao je Željko Trupković iz Udruge pčelara Međimurske županije "Agacija".

Među prvima je pčele analizirala profesorica s Veterinarskog fakulteta koja je zaključila da nije riječ o bolesti.

- Da je zarazna bolest prisutna i da se pojavila, da uzrokuje takva masovna uginuća, ne bi stala na tom području. Pčele lete, imaju specifičan način života. Pojavilo bi se u okolnim selima i mjestima, rekla je Ivana Tlak Gajger s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

No profesorica nije toksikolog pa o prisutnosti mogućih otrova ne želi govoriti. Pčelari su očajni i traže pomoć resornog ministarstva.

- Ministarstvo je obećalo pomoć pčelarima. I to ne više milijun kuna o kojima se govorilo, nego će biti riječ o većoj svoti koja će biti aplicirana preko mjere 5, kazala je Pepelko.

Procjenjuje se da je riječ o šteti koja prelazi 3 milijuna kuna. Mnogi će pčelari morati krenuti iz početka, odnosno s novim košnicama i zajednicima. Strahuju da se neće oporaviti godinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!