07:14 / 10.11.2020.

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Pem Novosel: Cjepivo budi nadu

-

-

Foto: - / -

Prema brojkama o broju zaraženih smo u stagnaciji, ali to može biti samo trenutno.
Prema brojkama o broju zaraženih smo u stagnaciji, ali to može biti samo trenutno. Moraju uložiti svi napori glede suzbijanja širenja zaraze, rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda  za javno zdravstvo u emisiji U mreži Prvog.

Naglasila je kako se budi nada i odlična je vijest o najavi cjepiva farmaceutske tvrtke Pfizer, te da se nada da će cjepivo pomoći u suzbijanju pandemije. 

➡️ Covid-19 - najnovije informacije
➡️ Jesmo li na vrhuncu pandemije i je li spas na vidiku?
➡️ Pfizer: Efektivnost našeg cjepiva veća od 90%, ovo je povijesni trenutak
➡️ Đikić o cjepivu: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan
➡️ Štagljar o cjepivu: Jako obećavajuće, vidimo svjetlo na kraju tunela Emisiju možete pogledati ovdje:


Matija Posavec, međimurski župan je rekao kako je od 25. veljače kada je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj zaraze pa do 27. lipnja, Međimurje imalo svega 12 osoba zaraženih virusom.. Krajem kolovoza se broj popeo na 50.

- U posljednjih 40 dana imali smo u prosjeku 36 slučajeva dnevno, da bi se od 30. listopada do današnjeg dana popeo na stotinjak slučajeva dnevno, istaknuo je i dodao kako Međimurje po broju aktivnih slučajeva na 7 posto prosjeka Hrvatske, na 3 do 4 posto prosjeka su hospitalizirani, na respiratoru i umrlih.

Naglasio je kako je trenutno važno sačuvati zdravstveni sustav, zaštititi zdravstvene radnike i starije osobe te kako kaže, s tim se još uvijek uspješno nose.

- Imamo 56 hospitaliziranih, a 80 kreveta koje imamo predviđeno za covid pozitivne pacijente, imamo 14 respiratora, a trenutno je na respiratoru  6 pacijenata. Od 900 zaposlenih u županijskoj bolnici, dvoje liječnika je u samoizolaciji i dvoje pozitivno na covid-19, 20 medicinskih sestara je pozitivno, a 15 ih je u samoizolaciji, rekao je Posavec.

Što se tiče Bjelovara, Dario Hrebak, gradonačelnik, rekao je kako su brojke zaraženih zadnja dva dana u porastu te da se mora biti u oprezu.

- Moram ukazati da su nam vrtići i osnovne škole gotovo „nedotaknuti”, dok su srednje škole i sveučilište druga priča, rekao je i dodao kako županijski i gradski stožer odlično surađuju.

Naglasio je kako županija i grad Bjelovar nisu imali većih problema sa širenjem zaraze.

Hrebak je istaknuo kako je Bjelovar ukinuo prirez i oslobodio plaćanja svakog poduzetnika, oslobodili su ugostitelje plaćanja terasa i proširili su im prostore, te kako ukidaju porez na potrošnju od 1. siječnja.

Pem Novosel je rekla kako je u primjeni decentralizacija i regionalizacija mjera u Hrvatskoj.

Nacionalni stožer je ublažio mjere što se tiče Dana sjećanja u Vukovaru na što je Hrvatska udruga liječnička reagirala i rekla kako se tu radi o kršenju protu epidemioloških mjera.

- Pristup je sličan kao i za Dan svih svetih kada nije bilo ograničeno okupljanje, ali je bilo kontrolirano, rekla je i dodala da ukoliko bi se svi pridržavali mjera, a to je distanca, nošenje maski i higijena događaj bi se mogao održati, ali je problem što se brojni ljudi ne pridržavaju mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!