Penava (DP): Organiziramo prosvjed za spas Slavonije i Hrvatske

17.03.2023.

18:24

Autor: Hina/I.B.

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava najavio je u petak da će ta stranka organizirati prosvjed za spas Slavonije i Hrvatske, jer "ne pristaje na izumiranje Hrvatske u tišini", a o detaljima prosvjeda će, kaže, izvijestiti prije ljeta.

Penava je prosvjed najavio komentirajući "poražavajuće pokazatelje" Eurostata u kategoriji depopulacije ruralnih prostora.

Prema tim pokazateljima, dvije najgore regije u Europskoj uniji u kategoriji depopulacije ruralnih prostora su: Vukovarsko-srijemska s gubitkom stanovništva od 2,5 posto godišnje i Požeško-slavonska županija s 1,7 posto.

Navedeni podaci odnose se na petogodišnje razdoblje između 2015. i 2020., a predsjednik DP-a povezuje ih s vladavinom premijera Andreja Plenkovića i njegovih Vlada te s njihovim brojnim aferama.

- Slušajući Vladu dobiva se predodžba kako smo uspješni i sve je super. Međutim, kad izuzmete PR medijske analitičare koji su na plaći aktualne vlasti, onda vam ostaju poražavajući podaci o tome da smo najgori u Europi, poručio je. Ostaju nam ispražnjene kuće, ulice, sela i gradovi, ovo je znak za uzbunu, dodao je.

Dotaknuo se i uhićenja župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića za kojega tvrdi da zajedno s institucijama godinu dana "zavlači javnost".

- Gospodinu Plenkoviću je danas iznenađenje i on ne zna i još nije siguran kakvi su krajnji ishodi pa će ipak zaštititi tog župana, a nama svima ostalima govoriti kako mi vršimo pritisak, a oni su za borbu, ironije li, protiv korupcije, kazao je Penava.

- Danas je Dekanić, jučer je bila Žalac, sutra će biti Šarić ili Mažar s aferom Bodat, i uvijek će iskakati netko novi, a u tom vremenu, kako govori Eurostat, pet godina je pet izgubljenih godina, dodao je.

Penava je rekao i da je jedino što legitimno mogu napraviti za spas Hrvatske i Slavonije - pozvati ljude na ulice. Jer, dodao je, na ovo umiranje, izumiranje u tišini, pristati nećemo.

Domovinski pokret organizirat će prosvjed u nekom od slavonskih gradova, i poslati poruke o tome što je potrebno učiniti i koji su izlazni scenariji za Slavoniju.

- Preuzet ćemo i odgovornost za ovaj događaj i kompletnu organizaciju te biti otvoreni prema svima, građanskim inicijativama, udrugama, političkim strankama te medijima, kazao je Penava te ustvrdio da do promjene "neće i ne može doći s ljudima poput Banožića, Dekanića, Šarića, Plenkovića, Žalac i slične ekipe".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!