Bauk: Za Bačića je ovo jedna vrsta kazne; Penava objašnjava zašto je očekivao smjenu Tramišak

12.01.2023.

10:30

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Arsen Bauk i Ivan Penava

Arsen Bauk i Ivan Penava

Foto: HRT / HTV

Novu rekonstrukciju u Vladi i smjene ministara komentirali su u HTV-ovom Studiju Arsen Bauk (SDP) i Ivan Panava (Demokratski pokret)Ivan Paladina i Nataša Tramišak više nisu ministri. Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je Branko Bačić, a Šime Erlić je na čelu ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Bez funkcije ostaje i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Govoreći o tome hoće li nova kadrovska rješenja nešto bitnije promijeniti za obnovu Penava je kazao kako smatra da se stanovnici Banovine, nažalost, nemaju čemu dobrom nadati.

- Mislim da jednako očekuje i hrvatska javnost. Sve bi nas iznenadilo da dođe do pomaka u tom smislu i u procesima obnove, iako je to nešto što je davno trebalo biti ad acta i gotova stvar, izjavio je Penava. Smatra da je proces obnove trebalo objediniti, staviti ga "pod jednu kapu", isturiti jedno ime iza kojega radi cijeli tim ljudi, ali i upravlja tim procesima u svrhu što efikasnije ubrzane obnove.

Što se tiče promjene u ministarstvu graditeljstva, Arsen Bauk kaže da se čudio što se Paladina uopće prihvatio ministarske funkcije, s obzirom na njegov životopis do ulaska u Vladu.

- Nekoliko mjeseci poslije postalo mu je jasno da ili nije onako kako je mislio ili da ne može funkcionirati kako je mislio, rekao je Bauk.

Istaknuo je da se radi o dosta kompleksnom sustavu za ono što su u Vladi rekli da je prioritet. Takvih smo se prioriteta naslušali, kazao je i dodao među ostalim da Paladina nije imao iskustva u državnoj upravi ili političkom sustavu upravljanja, a da je trebao koordinirati rad nekoliko državnih tijela. Kaže da su ta tijela iskadrovirana na način da su tamo postavljeni ljudi koji osim stranačke iskaznice nisu imali neku veliku drugu referencu. On se njima nije mogao nametnuti kao autoritet jer ih on nije niti doveo, a nije ih doveo jer nije bio dio te strukture, rekao je Bauk. 

Penava o odlasku Tramišak: Jedna od najkvalitetnijih ministrica

Penava je komentirao i smjenu ministrice Nataše Tramišak. Iz aspekta rezultata rada ministrice Tramišak i svega onoga korisnog i dobrog što je napravila i za Hrvatsku općenito i za Slavoniju Penava kaže da ga je iznenadila smjena ministrice.

- Neupitno je da se radi o jednoj od najkvalitetnijih ministrica u Vladi Andreja Plenkovića. Iz aspekta unutarstranačkih zbivanja u samom HDZ-u i iz aspekta poznavanja karaktera premijera Plenkovića, ne mogu reći da me iznenadio taj potez. Dapače mogu reći da sam i očekivao taj potez prije jedno godinu ili godinu i pol dana, rekao je. 

Bauk je kazao da još u vrijeme kada je Tramišak rekla da su joj prijetili, nije više očekivao njezin ostanak u Vladi. Podsjeća da je to najprije rekla medijima, a onda premijeru. Iz unutarstranačkih razloga je ostala u Vladi, a sada je iz unutarstranačkih razloga otišla iz Vlade, rekao je.

- Krivom Bogu se moli. Očito je da ima drugog vođu u HDZ-u nego što je to predsjednik Vlade. To je više-manje bila javna stvar, dodao je Bauk i kazao da su mediji jučer objavili da je Anušić glasao na Predsjedništvu HDZ-a protiv smjene Tramišak. Veći dio razloga možda leži u tome, a ostalo ćemo možda saznati kada se vrati u Hrvatski sabor i nastavi djelovati onako kako je rekla. Nije dala bjanko potporu Vladi, već da će glasati samo za dobre stvari.

Za novoga ministra regionalnog razvoja Bauk je rekao kako očekuje da će nastaviti s dosadašnjom politikom, ali s novim odnosom prema predsjedniku Vlade. Savjetovao je ministru da više sluša sebe, nego druge, barem u dijelu koji se tiče europskog novca.

Bauk: Stanje na Banovini se sigurno neće pogoršati, jer vjerojatno ne može biti gore  

Govoreći o Branku Bačiću kao novome ministru i potpredsjedniku Vlade, Bauk je kazao kako postoji određena mogućnost da se barem dio sustava promijeni. Svatko tko je u sustavu, zna za što je odgovoran i sigurno neće na sebe preuzet rizik da zbog tuđeg posla nastrada.

- Ako gospodin Bačić bude želio postaviti sustav koji će funkcionirat onda će mu to oduzeti određeno vrijeme. Onda ćemo, naravno, vidjeti rezultate. Stanje u obnovi na Banovini se sigurno neće pogoršati, jer vjerojatno gore ne može niti biti, dodaje i napominje da je dosad izgrađeno tek šest kuća.

Izjavio je da je u domeni parlamentarnih odnosa dosta surađivao s Bačićem i da se poštivalo ono što je dogovoreno.

- Za gospodina Bačića ovo sve doživljavam kao jednu vrstu kazne, ali razumijem da je ovo ustvari bila karta koju je premijer bio prisiljen odigrati jer staviti bilo koju osobu koja nema političku težinu na mjesto gdje se očekuje koordinacija više resora i to sad pod povećalom javnost, bilo bi riskantno, rekao je.

Bauk i Penava govorili su i o ulasku Hrvatske u eurozonu i poskupljenjima koja su nastupila nakon uvođenja eura. Komentirali su i porast postotka neodlučnih birača, kojih je u prosincu 2022. bilo 18 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!