Penava: Obnova Banovine i dalje je sramotno spora

29.12.2022.

13:18

Autor: IMS HTV-a/HRT/Hina/D.S.

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Obnova Banovine i dalje je sramotno spora, poručio je s posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Obnoviti samo nekoliko objekata u dvije godine, kaže Ivan Penava, nije normalno za državu koja je prošla poslijeratnu obnovu te obnovu nakon poplava u Gunji. To što stradalnici ni ovu zimu nisu u svojim kućama, dodao je, rezultat je nesposobnosti i neoperativnosti ove Vlade koja je u obnovi Banovine, tvrdi Penava, potpuno zakazala. 


- Bez teksta sam i neshvatljivo mi je da je u dvije godine obnovljeno samo šest obiteljskih kuća koje pri tome nisu spojene na komunalnu infrastrukturu. To je nešto što nije normalno, osobito za državu poput Hrvatske koja ima iskustva iz obnove poslije rata i poplave. Neobjašnjiva mi je nesposobnost i neoperativnost nadležnih za obnovu, ali to je tako kada činovnici vode stvari, rekao je Penava.


Smatra da je najodgovorniji za takvo stanje predsjednik Vlade Andrej Plenković.


- Da sam na mjestu premijera, i ministri i Vlada bi godišnje odmore provodili na području Petrinje. Ne bi nitko od ministara išao u Katar navijati, nego bi dijelio sudbinu s ljudima kojima je najteže. To nije nikakav populizam, nego  empatija prema ljudima koji su ostali bez svega, poručio je.


Ocijenio je da je područje Banovine već i ovako pasivan i nenaseljen kraj.


- Kada se tome doda sve što se događa oko Rafinerije u Sisku, onda je jasno kakva je perspektiva toga prostora. Ponavljam, najodgovorniji za sve to je Andrej Plenković, koji vuče sve konce i za sve to što se događa s obnovom ne postoji niti jedna izlika, istaknuo je Penava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!